Planul național de imunizare anti COVID-19 a fost aprobat de CNESP

0
55

  Comisia națională extraordinară de sănătate publică a aprobat  Planul național de imunizare anti COVID-19, în scopul reducerii morbidității și mortalității provocate de infecția cu coronavirus.

Documentul stabilește componentele cheie ale unei strategii naționale de vaccinare anti COVID-19 și descrie procesul general de organizare a vaccinării populației conform standardelor internaționale și naționale. Strategia a fost elaborată de către specialiștii din domeniul sănătății publice cu suportul și recomandările din partea OMS, Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și UNICEF.

Implementarea Planului va asigura administrarea sigură și eficientă a unui vaccin anti COVID-19 persoanelor din Republica Moldova pentru care este indicat și doresc să îl primească. În perioada 26 Februarie 2020 – 07 Ianuarie 2021 au fost efectuate în total 571.141 teste de laborator pentru identificarea virusului SARS-COV-2. Cea mai afectată grupă de vârstă din totalul de cazuri este cea de 60-69 ani, reprezentând 20.6%. Conform recomandărilor internaționale, accesul la vaccinare va fi prioritizat pentru grupurile de populație cu risc sporit: În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială; Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități,  angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar; În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

Autoritățile naționale vor asigura ca toate vaccinurile care vor fi importate în Republica Moldova să fie aprobate și să ofere cea mai înaltă siguranță și eficacitate. La prima etapă, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale r. Nistru. Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală. Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și a altor state.

Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice în mod gratuit. Guvernul Republicii Moldova finanțează integral procurarea vaccinurilor și consumabilelor precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizăre.

În Planul național de imunizare anti COVID-19 sunt prevăzute o serie de măsuri ce țin de  transportarea și stocarea vaccinului, instituțiile responsabile, managementul și instruirea resurselor umane, dar și aspecte privind sistemul de monitorizare a imunizărilor.

Articolul precedentStarea de urgență a fost prelungită până la 15 februarie. Vezi ce prevede aceasta.
Articolul următorProfesoara Ala Solovei, a plecat în Ceruri…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.