Plahotniuc și Dodon își dau arama pe față

0
32
valeriu saharneanu

Trebuie să constatăm că ziua de 5 mai 2017 a adus pe scena politică din Republica Moldova o modificare de situație de băgat în seamă. În acea zi stăpânul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc și căpetenia Partidului Socialiștilor, tot el Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon au ajuns în situația să-și dea arama pe față.

Expresia „a-și da arama pe față” cică provine tot de la o coțcărie, „de pe vremea când banii de aur sau de argint se falsificau, fiind de fapt bani de aramă acoperiți cu o pojghiță subțire de metal prețios”, ne explică sursele. Când, în urma actului comercial de dare-luare a monedei pojghița se desprindea, pe față ei ieșea arama din care era făcută, de fapt, iar pe fața celui care descoperea falsul apărea dezamăgirea amestecată cu ciuda de a fi fost furat. Poporul a observat că asemenea pojghițe se arată la prima vedere și pe fața unor oameni, care l-a frecușuri, evident, se erodează, lăsând să se vadă natura lor reală, nefalsificată. Așa a ajuns ca în zilele noastre expresia „a-și da arama pe față” să însemne ”a-și dezvălui adevăratul chip, adevăratele gânduri, sentimente”, etc.

Iată asta s-a întâmplat în vinerea de 5 mai 2017. De pe chipul lui Plahotniuc și Dodon a căzut pojghița falsă a opozanților politici înverșunați, primul – pro-european și al doilea – pro-rus, pe care tot ei și-au pus-o, lăsând să se vadă că, de fapt, sunt buni parteneri, tovarăși de drum și de viață. Nici nu putea fi altfel, Plahotniuc și Dodon fiind născuți și crescuți în familia politică a generalului comunist Voronin, în spiritul de clan mafiotic al acestei familii. De acolo pornind, Plahotniuc și Dodin s-au sprijinit și ajutat reciproc pe parcursul anilor. Ei își datorează unul altuia îmbogățirea fulminantă (de fapt, îmbuibarea) și ascensiunea pe scara ierarhiilor politice. Faptul că azi ambii au ajuns să fie lideri ai celor mai influente partide de pe scena politică a Chișinăului și cei mai mari oligarhi este opera jocului la două mâini a celor doi.

Sub protecția și cu girul lui Voronin, Dodon l-a ajutat, de exemplu, pe Plahotniuc să guste din butoiul cu miere al clanului mafiotic. I-a făcut loc la turta de împărțit a economiei și finanțelor Republicii Moldova.  prin intermediul schemelor dezvoltate pe când era vice-ministru și apoi ministru al Economiei. Scandal a făsut „afacerea Hotelul Codru”, privatizare aranjată în decembrie 2008 în foarte mare grabă de ministrul Dodon în favoarea omului familiei Voronin, tânărului și promițătorului „om de afaceri” Vlad Plahotniuc. Mai nou, deja în postură de „opozant politic”, Dodon (dimpreună cu Usatâi) l-a ajutat pe Plahotniuc să compromită dur Platforma DA în anii 2015-2016. Dodon s-a deghizat abil în mare luptător împotriva corupției reușind să pătrundă adânc, cu tot cu cohortele Coloanei a cincea antinaționale și antieuropene, în masa protestatară anti-oligarhică, adormind vigilența și profitând de lipsa de experiență a liderilor apăruți ad-hoc, după 2014, ai noului val de proteste. Cetatea de corturi instalată de Dodon și Usatâi în perimetrul Parlamentului a fost mai degrabă un scut de apărare al regimului oligarhic de protestatarii Platformei, decât de protest împotriva acestui regim. În definitiv, asediul Parlamentului organizat de Dodon și executat de Usatâi în noaptea de 20 ianuarie 2016, a avut scopul să arate prin câte încercări atroce trece și cât de greu îi vine lui Plahotniuc să ducă pe umerii lui povara europenismului moldav și cât de periculoase sunt forțele pro-ruse antieuropene compuse din Platforma DA, Partidul Socialiștilor al lui Dodon și Partidul Nostru al lui Usatâi. Astfel, corpul propagandistic al lui Plahotniuc a obținut suficiente materiale compromițătoare în adresa Platformei, fiindu-i lipită, cum era de așteptat, eticheta defăimătoare de mișcare anti-europeană. Platforma DA a fost atacată în campania electorală din 2016 și este atacată și astăzi pentru faptul că a făcut corp comun în proteste cu Dodon, imaginile cu el pe scena mitingurilor ori în marșurile de stradă fiindu-i dăunătoare politic pentru totdeauna.

Pentru incursiunea de succes în spatele frontului protestatar, discreditarea și slăbirea acestuia, Plahotniuc l-a „decorat” pe Dodon cu funcția de Președinte în 13 noiembrie 2016. Plahotniuc l-a fixat pe Dodon pe această traiectorie, în concurență cu Lupu, încă atunci când l-a ajutat să se desprindă de Voronin. Sămânța bătrânului bolșevic trebuia răsădită în cât mai multe cuiburi pentru a nu i se pierde cumva urma. Alt regim mai mănos pentru interesele lui ca cel mafiotic al lui Voronin nu se poate inventa. Este o chestie de supraviețuire. Ori, dacă trece pe bune de cealaltă parte și încropește o colaborare sinceră cu forțe politice puse serios pe munca de integrare europeană, Plahotniuc ar supune unui adevărat dezastru starea de fapt a construcției sale para-politice, dar și toate proiectele lui de viitor. Dodon a executat după 2009 toate indicațiile lui Plahotniuc, inclusiv cea de participare la alegerea președintelui Timofti. Gurile rele spun că pentru acest serviciu Dodon ar fi luat de la Plahotniuc 3,4 milioane USD. E greu de crezut acest scenariu. Dodon putea să voteze „un troglodit pro-european” și contra altor beneficii, mult mai de preț, – cum ar fi consolidarea pas cu pas a comandoului său politic. Bani putea să-i vină și de la Moscova, unde a reușit să intre în încredere, afirmarea pe scena politică locală ca formațiune anti-europeană – doar în condițiile compromiterii fundamentale a acestui vector geopolitic. Plahotniuc a făcut această treabă consecvent, din răsputeri și fără scrupule.

Astfel, parcă de niciunde, în plină eră de integrare europeană, Dodon apare în prim-planul scenei politice de la Chișinău și, în 2017, se impune pentru Plahotniuc și proiectul lui para-politic drept un mare și important colac de salvare. Furturile mari și păcatele grele săvârșite în anii aflării lui în politica mare a micului stat moldav trag greu la pământ opțiunile de încredere ale electoratului. Mârțoaga îngrășată a lui Dodon este tocmai potrivită pentru ca să-l poate trece peste pragurile furtunoase, precum se arată, ale alegerilor din 2018. La rândul său nici Dodon nu-și poate închipui cum poate supraviețui fără Plahotniuc într-un stătuleț care, deși depopulat până peste limită, nu seacă de oameni care ies în stradă pentru ideea unirii cu România și a integrării europene.

Iată cum, la 5 mai 2017, cei doi camarazi și lideri de partide cu obârșii comuniste pronunțate, Plahotniuc și Dodon, au hotărât să-și dea arama pe față și să opteze uniți în favoarea introducerii votului mixt pentru alegerile parlamentare din 2018. Aici se termină reforma clasei politice anunțată cu surle și trâmbițe la 6 martie 2017 și tot aici începe marea ticăloșenie a celor doi coțcari politici pentru ruperea definitivă a Republicii Moldova de pe orbita intereselor ei naționale și europene.

„Prea v-ați arătat arama jefuind această țară” – confirmă cu dreptate Mihai Eminescu.

 Valeriu Saharneanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.