Persoane publice din Consiliul raional Soroca și agenți economici, cercetați pentru prejudicii de milioane la construcția stadionului din Rublenița

0
764

Fostul arhitect-șef al Consiliului raional  Soroca și doi agenți economici sunt cercetați penal pentru abuz de serviciu de către ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a CNA și procurorii oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție. Aceștia sunt bănuiți că ar fi cauzat daune materiale considerabile autorităților locale, după ce ar fi admis mai multe abateri atât la proiectarea unui stadion, care urma să fie construit în localitatea Rublenița, cât și la construcția acestuia. Fostul arhitect se declară nevinovat, și spune că judecata va pune totul la locurile lor. Notăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată. 

Potrivit ordonanței de începere a urmăririi penale, în anul 2019, factori de decizie din cadrul Consiliului Raional Soroca au încheiat un contract cu o companie, gestionată de soția arhitectului-șef al Consiliului, pentru proiectarea construcției stadionului de fotbal din Rublenița. Doar pentru serviciile de proiectare a obiectului, cu o capacitate de 1500 de locuri și tribune,  au fost alocate 195 000 de lei. Banii au ajuns pe conturile companiei, chiar dacă proiectul a fost întocmit cu abateri, iar documentul propriu-zis nu a fost contrasemnat de toate subdiviziunile responsabile. Prin aceste acțiuni, s-a cauzat un prejudiciu în sumă de 195 000 lei, ceea consituie daune în  proporţii considerabile, aduse drepturilor şi interselor ocrotite de lege ale Consiliului raional Soroca.

Ulterior, în baza proiectului neavizat corespunzător, a fost anunțat concursul privind achiziția lucrărilor de construcție a stadionului în sumă de 16 070 258,4 lei, iar ca rezultat a fost desemnat câștigător un agent economic din localitate. La data de 27.06.2019, Consiliul Raional Soroca a încheiat contractul de antrepriză cu acesta pe o perioadă de execuție a lucrărilor până la data de 31.12.2022. Prin urmare, factorii de decizie ai agentului economic, în interes material şi personal, ignorând prevederile legale privind calitatea în construcții au început efectuarea lucrărilor, iar în procesul execuției au apărut unele neconcordanțe între devizul de cheltuieli și proiect. Pentru a înlătura neregulile, a fost modificat contractul, printr-un document adițional, fiind majorată valoarea contractului cu 1 306 822,73 lei. Deși până la finele anului lucrările urmau a fi finalizate, acestea au fost executate în mărime de doar 2 928 365,38 lei, iar în prezent întregul proces a fost compromis și suspendat din cauza că mai multe documente trebuie să fie ajustate. 

Astăzi, ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la fostul arhitect-șef. De la fața locului, au fost ridicate mai multe documente, care se referă la caz și mijloace băneşti în sumă de 19500 dolari.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

sursa: cna.md


Articolul precedentRecitalul de la Soroca al Fanfarei 10 Prăjini de la Iași / VIDEO
Articolul următorTrei filme de comedie pe care le poți viziona în zilele de odihnă / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.