Pericol de epidemii în Ucraina, unde mii de cadavre sunt încă sub dărâmături

0
144
Sursa foto: https://pixabay.com

Cadavrele a 1.150 de civili au fost găsite în regiunea ucraineană Kiev, iar între 50% și70% dintre acestea au răni de glonț, provocate de arme de calibru mic, a anunțat joi poliția ucraineană, informează Digi24.

Șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, a transmis printr-o înregistrare postată pe Twitter, că majoritatea cadavrelor au fost găsite în orașul Bucha, scrie Reuters. „Până în prezent, am găsit, examinat și predat instituțiilor medico-legale 1.150 de cadavre de civili morți. Vreau să subliniez că este vorba de civili, nu de militari”, a declarat Nebytov în înregistrarea video.

Oficialii ucraineni spun că civilii găsiți morți în Bucha au fost uciși de forțele rusești. Jurnaliștii nu au putut verifica numărul de persoane decedate în Bucha sau circumstanțele morții lor. Videoclipul a fost postat în ziua în care secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, urmează să discute la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Totodată autoritățile locale din Mariupol au avertizat că orașul este vulnerabil la epidemii, din cauza condițiile sanitare îngrozitoare din mare parte a orașului și a miilor de cadavre care au rămas încă pe străzi.

Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni locuiesc încă în oraș, deși atacurile continuă, iar alimentarea cu apă este oprită. Joi, consiliul local a transmis că există riscul de holeră, dizenterie și E-coli, o infecție bacteriană care poate provoca dureri severe de stomac, diaree cu sânge și insuficiență renală.

Consilierii atrag atenția că odată cu încălzirea vremii, condițiile de trai vor deveni insuportabile: „Deja temperatura a ajuns la 20 de grade Celsius. În oraș ar putea izbucni curând epidemii puternice și mortale, din cauza lipsei apei, a descompunerii a mii de cadavre aflate încă sub dărâmături și a deficitului catastrofal de apă potabilă și mâncare”.

„Invadatorii nu pot oferi populației rămase în zonă hrană, apă și medicamente. Sau pur și simplu nu sunt interesați de asta. Ei blochează toate încercările de evacuare. Și fără asta, oamenii vor muri. Este nevoie ca Mariupol să fie evacuat imediat si total”, a transmis primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, scrie CNN.

Sursa: Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.