„Pe aripi de cântec în La major” – o poveste de vis cu celebra soprană Tamara Balan

0
41

Atmosfera unui eveniment incendiar a dominat pe 6 iunie curent, Centrul Cultural Drochia, care a primit cu ospitalitate multă lume bună și frumoasă  la Concertul jubiliar „Pe aripi de cântec în La major”, dedicat celebrei soprane Tamara Balan, cu prilejul aniversării de 50 de ani de activitate.

Evenimentul a fost organizat sub egida Președintelui raionului Drochia, Vasile Cemortan, în parteneriat cu Academia Națiunii Române, Școala de canto „Fii un Star” din municipiul Chișinău și Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia.

Atmosfera a fost întregită de Ansamblul de violoniști „Violino”, conducătoare și dirijor, Rodica Catană și expozițiile vernisate de Centrul de Creație a Copiilor, directoare Tamara Cucuietu, membrii Uniunii Meșterilor Populari Aurica Roman și Iurie Cucuietu, dar și galeria personală de fotografii din viața și activitatea sopranei drochiene.

În spațiul foto, amenajat în contextul sărbătorii, oaspeții au făcut poze cu protagonista evenimentului, adresând frumoase mesaje de felicitare și primind în dar câte un CD cu 14 piese de muzică clasică din repertoriul  sopranei.

Startul concertului jubiliar a fost dat de Orchestra de muzică populară „Crăișorii”, conducător artistic și dirijor Vitalie Țurcanu. În semn de profundă gratitudine și recunoștință pentru merite deosebite și activitatea prodigioasă în slujba Artei și Culturii, soprana Tamara Balan a fost decernată cu un Testimoniu de Noblețe de către președintele raionului Drochia, Vasile Cemortan.

Șeful adjunct al Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat (raionul Drochia), Vitalie Josanu, a adresat un mesaj de felicitare și recunoștință din numele Deputatei în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Morozova, dar și al său personal, înmânând sărbătoritei Diploma din partea Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Mesaje de felicitare, diplome de gratitudine și flori au fost oferite din către Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Turism și Tineret Drochia, și  Nina Cereteu,  primară de Drochia.

Concertul jubiliar a fost susținut de Orchestra de muzică populară „Crăișorii”, în recital cu renumiți interpreți din Republica Moldova, România și Italia, foști discipoli și colegi de scenă a sopranei: Natalia Proca (Maestru în Artă), Valentin Butucel (Artist Emerit din Republica Moldova), Oxana Stati, Maria Știrbu-Ciobanu (România), Natalia Roman (Italia), Sorin Canțîr, Aurel Ciobanu (România), Lora Ciobanu-Sărbușcă, Victor Cemortan, Vitalie Țurcanu, artista cuvântului Claudia Pătrînac  din Chișinău și cantautorul și interpretul Valeriu Mocanu, membru titular și Președinte fondator al Academiei Națiunii Române.

În a doua parte a concertului jubiliar au răsunat romanțe, muzică ușoară și muzică clasică, publicul spectator fiind fascinat de vocea irepetabilă a sopranei Tamara Balan și discipolei sale, Natalia Roman (Italia), ținând sala în picioare, fiind susținute de ovații și aplauze. În cadrul spectacolului a fost adus un omagiu soțului celebrei soprane, plecat la cele veșnice, regretatului Ion Balan, care a activat timp de 20 de ani ca director al Școlii de Muzică Drochia. Un monolog răscolitor a fost în recital cu artista cuvântului Claudia Pătrînac din Chișinău, sensibilizând la maximum publicul.

O surpriză neașteptată a fost apariția în scenă a feciorului Viorel Balan, revenit din Statele Unite ale Americii, în special pentru evenimentul aniversar al mamei sale, care în această zi a marcat și o frumoasă aniversare din ziua nașterii. Lacrimi de bucurie, îmbrățișări și mesaje emoționante au fost adresate omagiatei de foști colegi de breaslă, discipoli, rude și prieteni, care au întregit atmosfera unui spectacol memorabil ce a captat atenția publicului spectator timp de câteva ore.

Festivitatea a culminat cu decernarea participanților cu diplome Meritul Cultural din partea Academiei Națiunii Române de către Valeriu Mocanu, președinte fondator, iar din partea președintelui raionului Vasile Cemortan au fost înmânate trofee aniversare, flori și portretul sopranei, realizat cu multă măiestrie de Gheorghe Țurcanu, directorul Școlii de Arte Pelinia. Cadouri de preț au fost oferite sărbătoritei și din partea primarei de Drochia, Nina Cereteu, din partea foștilor colegi, prietenilor și rudelor.

Concertul jubiliar a fost moderat de Ala Bugai și Petru Ababei, oameni ai culturii drochiene, care au adus mulțumiri tuturor celor prezenți la sărbătoarea, care a fost o adevărată poveste de vis în La major cu celebra soprană Tamara Balan.

Finalul a fost unul spectaculos, fiind interpretată piesa „Libiamo” din opera Traviata de Djuzeppe Verdi, în recital cu Tamara Balan, Natalia Roman, Victor Cemortan și Sorin Canțîr.

Și acum mai răsună acea frază din filmul derulat la începutul evenimentului, despre viața și activitatea sopranei drochiene, care este și motto-ul ei: „Dacă aș trăi o viață din nou, aș alege să cânt, căci numai astfel simt că trăiesc!”

Delia DUMITRESCU


Articolul precedentCare este cea mai ieftină mașină electrică fabricată în prezent în Europa?
Articolul următorBilanțul unui an de muncă a medicilor soroceni / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.