Patru surori construiesc primul sat de „hobbiți”, cât de departe este de Soroca?

0
1245

Patru surori construiesc primul sat în stil “hobbit” din sudul Europei, pe dealurile verzi din centrul Bosnia şi Herţegovina, sperând să atragă fanii cărţilor şi filmelor din seria “Stăpânul inelelor” şi să îşi împărtăşească totodată amintirile din copilărie, relatează joi Reuters, scrie digi-life.tv.

“Am ţinut adesea reuniuni de familie pe acest deal şi am discutat căutând cea mai bună modalitate de a profita de această privelişte în scop turistic”, a declarat Milijana, cea mai mare dintre surorile Milicevic, arătând spre peisajul uluitor, cu un lac şi o vale cuibărite între dealuri.

Satul de hobbiţi, denumit Hobbiton Kresevo, este situat în satul Rakova Noga din apropierea vechiului oraş regal şi minier Kresevo, la aproximativ 40 de minute de mers cu maşina de capitala Sarajevo, fiind la 1300km de municipiul Soroca. Anul trecut, Marija, inginer geolog în vârstă de 28 de ani, le-a propus surorilor ei Milijana, Vedrana şi Valentina să construiască o locuinţă în stilul căsuţelor hobbiţilor din cărţile scrise de J.R.R. Tolkien, amenajate sub pământ.

Surorile au decis ca aceste case să includă caracteristicile zonei în care ele locuiesc şi ca fiecare dintre ele să decoreze câte o locuinţă după bunul plac. Au construit deja două case, iar alte trei sunt în construcţie.

Prima casă, cu uşă şi fereastră de formă rotundă, vopsite în verde, a fost denumită Lipa după satul în care Milijana şi-a petrecut cea mai mare parte din copilărie, alături de bunici. “Lipa este nostalgia mea, amintirea unei copilării sănătoase în care grădinăritul era un joc social, animalele domestice erau prietenii, iar un butoi de tablă era Marea Adriatică”, a declarat Milijana în casa decorată cu lemn.

A doua casă poartă numele Ober după o peşteră din Kresevo. Tavanul ei este decorat cu stalactite pentru a oferi senzaţia de trai în peşteră. “În istorie, Ober a fost mina din care minerii din Kresevo extrăgeau minereu pe care îl topeau pentru a obţine aur”, a spus Marija. Uşa şi fereastra casei ei sunt vopsite în roşu, după culoarea minereului cinabru.

Celelalte trei case, care urmează să fie finalizate în curând, vor fi de asemenea denumite după atracţii locale. Spre exemplu, Bedem, cu turnuri la colţuri, va purta numele cetăţii din Kresevo în care a stat ultima regină a Bosniei, Katarina. Turişti din întreaga regiune şi din alte ţări europene au început deja să vină în vizită la case, a spus Marija.

SURSA: digi-life.tv


Articolul precedentAstăzi a început Școala securității pentru copii, unde participă echipe din Soroca, Drochia și Florești / GALERIE FOTO
Articolul următorAvertizare meteo de vremea rea. Cod galben de furtuni şi grindină în mai multe raioane
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.