OPINIE: Turneu de fotbal pentru copii la Cremenciug. Și nu numai…

0
98

După cum se știe, fotbalul este cel mai îndrăgit sport printre copii. Însă nu toți copiii din școlile din raionul Soroca au posibilitatea să practice acest sport foarte popular în lume și captivant pentru sufletul copilului. Cauzele sunt multiple — de ordin economic, organizațional, dar cel mai des întâlnit — cel uman, care se manifestă prin lipsa specialiștilor de acest profil — antrenor-pedagog de fotbal pentru copii. Ei, de fapt, aproape nici nu există, dar nici nimeni nu încearcă cu adevărat să-i caute. Situația e tristă, având în vedere că toată activitatea legată de fotbalul pentru copii și tineri se desfășoară în orașul Soroca, cu implicarea câtorva sate: Racovăț, Volovița, Zastânca, Rublenița, patru echipe de copii care participă în campionatul republican — în jur de 60 de copii. Și cam asta e tot. Dar ce să facem, domnilor funcționari raionali și locali, cu restul copiilor din celelalte sate, care sunt marea majoritate?

Toate încercările noastre de a rezolva cumva această problemă cu ajutorul funcționarilor responsabili de sport nu au găsit sprijinul necesar. Și atunci am hotărât să găsim o soluție la această situație dificilă. Ne-am adunat câțiva entuziaști, iubitori ai fotbalului fără bani, fără resurse materiale importante, fără sponsori, să organizăm o mișcare, o mică modestă academie de fotbal care să acorde copiilor din gimnaziile uitate de toată lumea, plasate de-a lungul traseului Soroca-Otaci, șansa de a se antrena și a juca fotbal.
Știu că unii responsabili din administrația sportului raional vor face glume pe seama inițiativei noastre, dar Dumnezeu cu ei. Noi ne căutăm de ale noastre și ca urmare a acestei idei, duminică, 25 ianuarie 2020, cinci echipe: două din Cremenciug, câte una din Rublenița, Bădiceni, Oclanda (cu părere de rău, copiii din Sobari nu s-au prezentat la turneu din lipsa transportului) au participat la primul turneu de fotbal al acestei mișcări (peste 50 de copii). După o iarnă (care nu e iarnă) lungă, copiii erau flămânzi de fotbal, așa că partidele au fost aprig disputate. Pe parcursul întregii zile pe terenul de minifotbal din curtea Gimnaziului din Cremenciug a dominat spiritul competiției, fairplayului și bunei dispoziții.

În pauzele partidelor Primăria a organizat pentru copii ceai fierbinte cu biscuiți. Ziua a trecut entuziasmant, iar copiii au fost în culmea fericirii. La final s-a hotărât că următorul turneu va avea loc la Bădiceni, și așa în continuare pe parcursul anului.
Sunt așteptate să participe și alte instituții școlare din zonă, cum ar fi Visoca, Șolcani, Tătărăuca Veche, Șeptelici, Rudi etc. Cine visează și tinde spre un scop nobil, reușește. Veniți cu noi să jucăm fotbal!

P.S. Vreau să menționez că nu au fost desemnați învingătorii competiției. Marele învingător a fost Măria sa Regele Fotbalul. O problemă foarte grea în toată această ecuație este transportul, care să asigure prezența copiilor la meciuri. Pe microbuzul școlar e foarte greu să contăm, au făcut o procedură atât de birocratizată, că aproape de fiecare dată când am vrut să plecăm undeva la vreo competiție, așa și nu am obținut nimic.

V. Covbasan, antrenor de fotbal pentru copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.