OPINIE. Titlul de Cetățean de Onoare a fost descalificat

0
759

Inițiativa de a-l propune pe poetul academician Valeriu Matei pentru decernarea titlului de Cetățean de Onoare al raionului Soroca a venit din partea intelectualilor care au participat la lucrările Universității Populare de Vară ”Constantin Stere” în luna iunie 2019. Ar fi fost o onoare să ne reprezinte raionul.

Valeriu Matei. Foto: Wikipedia

De ce Valeriu Matei?

Este o personalitate complexă, notorie a culturii și literaturii române din RM și din Țară. Este membru de onoare al Academiei Române și membru al AȘM. A fost deputat în primul Parlament și a votat Declarația de Independență, fiind și unul dintre autorii principali ai Declarației. Este directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău. Timp de șase ani desfășoară o activitate amplă în raionul Soroca. Promovează valorile naționale în rândurile intelectualilor și elevilor. Au fost prezente zeci de personalități notorii din republică și din Țară: istorici, critici literari, scriitori, actori, interpreți. S-a făcut o analiză aprofundată a activității lui Constantin Stere. Au fost scoase din sertare operele scriitorilor interbelici din Soroca — Dimitrie Iov, Paul Vataman, Elena Malîi-Dobroșinschi, Gheorghe Rusu. Sunt promovate operele scriitorilor soroceni contemporani: Ioan Mânăscurtă, Iulian Filip, Petre Popa, Claudia Partole. Altfel, în republică sunt doar încă trei universități: Sângerei, Edineț, Leova. Cei de la Sângerei și Leova i-au apreciat activitatea. Este Cetățean de Onoare al raioanelor Sângerei și Leova. Gimnaziului din comuna Dumbrăvița, raionul Sângerei, i s-a conferit numele lui Valeriu Matei, numele lui îl poartă biblioteci, străzi. Este Cetățean de Onoare la Ploiești și Suceava. Numai la Soroca n-a fost votat. Cred că din cauza nivelului de cultură al consilierilor. Am putea vorbi ore în șir despre referințele critice, distincții, premii ale lui Valeriu Matei, dar închei cu versurile lui Mihai Eminescu: ”Dacă port cu ușurință a lor ură,/ Laudele lor, desigur, m-ar mâhni peste măsură”.
Vreau să zic că audierile publice organizate de CR sunt o formalitate. Consilierii care vin cu personalitățile pentru Titlu (și nu ”personaje”, cum s-a exprimat un consilier. Dle consilier, este denigrator acest cuvânt. În afară că numărați banii, mai citiți cărți și deschideți DEX-ul.) au fost foarte deranjați de unele întrebări, atunci de ce mai invită societatea civilă? Să demonstreze că sunt mai democrați ca democrații? Curat murdar, ca la Caragiale. Probabil, unii consilieri nici nu știu cine este Valeriu Matei.
Eu sunt un om incomod în Soroca, pentru că spun lucrurilor pe nume. Nevotarea lui Valeriu Matei a fost o ripostă dată și mie. Vreau să-i întreb pe ”prietenii” mei: nu vă mustră conștiința că am părăsit sala zicând: ”Și tu, Brutus?”. Când a fost nevoie să-și soluționeze problemele, m-au găsit. Chiar și copiii le-am botezat. Politicul este mai presus decât morala, cumsecădenia, din păcate.
Am anunțat oficial că îmi retrag Titlul. Întotdeauna mă mustra conștiința că eu nu sunt cea mai bună. Că sunt oameni care merită mai mult. S-a devalorizat această distincție, dar nu generalizez. Sunt și personalități care merită Titlul.
La dezbaterile publice am susținut candidatura dlui Emanuil Neagu, președintele CJ Buzău. Au finanțat multe proiecte. Și-i mulțumim pentru înveșnicirea ostașilor români din cimitirul de la Stoicani. Este un om al cuvântului, al faptei și iubește cu adevărat Basarabia. Nu-i spre laudă, dar eu am propus să fie apreciați și ceilalți trei președinți de județe: Vaslui, Suceava și Bacău. Or, celor de la Soroca le plac banii românești, mai puțin valorile românești și personalitățile care promovează românismul.
Regulamentul cu privire la acordarea titlului de Cetățean de Onoare este făcut neprofesionist. Nu există transparență. Populația nu cunoaște candidaturile. Nu se face o prezentare pe rețelele de socializare, nu se efectuează sondaje, nu sunt acceptate recomandări de la societatea civilă, dar numai de la consilieri.
Mulțumesc celor opt consilieri care au susținut candidatura lui Valeriu Matei: Ion Spatari, Nina Cioca, Constantin Nesterencu, Ion Coțaga, Efim Agachi, Sergiu Pogorevici, Constantin Volnițchi, Dumitru Zgardan. Vom continua activitatea. Nu contează titlul, dar personalitatea. În septembrie, vom organiza o frumoasă serată de creație a poetului academician Valeriu Matei.

CITIȚI ȘI:

Opt persoane au devenit Cetățeni de Onoare ai raionului Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.