OCHELARII DE SOARE: Contează culoarea lentilei? Ce culoare să alegi?

0
126

Pe lângă alegerea formei ochelarilor de soare, alegerea culorii pentru lentilă este importantă și este o decizie bazată pe nevoi și preferinte. De culoarea lentilei depinde cât de fidel vei percepe celalalte culori din jurul tău și cum vei vedea contrastele, informează reginamaria.ro.

 

Fiecare culoare are anumite calități:

 

  • Lentilele gri sunt considerate neutre deoarece nu distorsionează perceperea culorilor, însă nu oferă contrast;
  • Lentilele verzi sunt de asemenea neutre – nu distorsionează perceperea culorilor, însă oferă un oarecare contrast, fiind cele mai recomandate pentru utilizare generală;
  • Lentilele maronii determină o oarecare distorsiune a culorii, însă accentuează mult contrastul fiind optime pentru definirea obiectelor;
  • Lentilele turquoise sunt bune în condiții de luminozitate medie și intensă, deoarece cresc contrastul, însaă nu produc distorsiunea semnificativă a culorilor;
  • Lentilele galbene sunt optime pentru definirea obiectelor, însă crează o luminozitate stridentă. Lentilele de nuanță chihlimbarului fac obiectele îndepărtate să para mult mai distincte, în special dacă este zapadă sau ceață. De aceeea, aceste lentile sunt foarte populare în rândul schiorilor, vânătorilor, piloților sau celor care navighează.
  • Lentilele bleu sunt bune pentru zapadă, însă produc distorsiunea culorilor. Specialistii le considera potential periculoase deoarece distorsionează culorile roșu și verde și astfel nu sunt sigure pentru a fi folosite la condus.
  • Lentile roz sunt ideale pentru a delimita apa de alte obiecte, dar produc cea mai mare distorsiune a culorilor. Sunt în special cosmetice.

 

Cea mai buna culoare este cea gri deoarece absoarbe spectru de lumina în mod egal. În special aceasta culoare este recomandata bărbaților, deoarece 8% dintre ei pot suferi de deficitul vederii colorate sau daltonism.

Și femeile pot fi afectate, însă într-o masură mult mai mică. În funcție de dificiența de culoare de care suferi, va trebui să alegi o anumită nuanță a lentilei ochelarilor de soare. Lentilele aurii nu sunt indicate pentru bărbații cu deficiență de culoare verde, iar lentilele verzi nu sunt bune pentru cei cu deficiență rosu-verde. 

 

Lentilele moderat colorate sunt recomandate pentru folosirea de zi cu zi, însă dacă folosești ochelarii de soare în condiții de lumina intensă, alege lentile mai inchise la culoare.

Articolul precedentMai multe fetițe s-au născut în aceste zile la Soroca
Articolul următorBine ați venit la Soroca: rute turistice pentru pelerini
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.