Oaspeți mari pentru Comunitatea Polonezilor din Soroca

0
192

Sâmbătă, 6 aprilie, cu o vizită de lucru în municipiul Soroca s-au aflat Adam Kwiatkowski, Secretar de Stat din cadrul administrației Președintelui Poloniei, și Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în Republica Moldova. Vizita a fost prilejuită de întreținerea legăturii cu comunitatea polonă din Soroca.

Inițial, oaspeții au mers la Consiliul Raional Soroca, unde s-au întâlnit cu Ghenadie Muntean, președintele raionului Soroca, și Victor Său, primarul municipiului Soroca. Ulterior s-au deplasat la Cetatea Sorocii, unde s-au întâlnit cu membrii comunității polone de la noi și împreună au depus flori la piatra comemorativă dedicată polonezilor care au murit sub zidurile Cetății.


“Suntem în Republica Moldova, în cadrul unei acțiuni de asistență pentru polonezii care locuiesc aici, a declarat Adam Kwiatkowski pentru „Observatorul de Nord”. În acest caz am venit la cetățenii Republicii Moldova care au rădăcini poloneze. Am auzit foarte multe lucruri de la ambasadorul nostru despre activitățile și viața compatrioților noștri care locuiesc de veacuri pe meleagurile dumneavoastră. Mă bucură foarte mult că ei pot să beneficieze de ajutorul autorităților locale și regionale. Suntem aici pentru a ne întâlni cu ei și am onoarea și bucuria să transmit tuturor conaționalilor noștri salutări și cele mai bune gânduri din partea Președintelui Poloniei, Andrzej Duda”. La cetate oaspeții au fost întâlniți de Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie al Sorocii, iar acesta le-a vorbit despre istoria localității și relațiile cu polonezii, cu care pe timpuri eram și vecini. “Vizita de astăzi are legătură cu dorința Președintelui Poloniei, Andrzej Duda, de a păstra o legătură strânsă cu polonezii de peste hotare. În Republica Moldova, în cazul respectiv și în Soroca, există o comunitate de polonezi și de aceea venim foarte des să întreținem legătura cu conaționalii noștri. La noi a venit un reprezentant special, Secretarul de Stat din cadrul administrației Președintelui Poloniei, Adam Kwiatkowski, și dânsul cu delegația sa are întâlniri cu comunitatea poloneză și vede locurile legate de istoria noastră, a polonezilor. Este și cazul Cetății Soroca, unde în secolul al XVII-lea a existat o garnizoană poloneză care a lăsat în urma sa un cadou, cred eu, foarte frumos — a săpat o fântână care până acum există în incinta fortăreței”, a menționat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk. Oaspeții polonezi fiind la cetate s-au interesat în special de fântâna construită de armata poloneză acum câteva secole în urmă. Membrii comunității poloneze au apreciat această vizită ca mesaj că nu sunt uitați în Țara-Mamă.

  • Adam Kwiatkowski: “Suntem în Republica Moldova, în cadrul unei acțiuni de asistență pentru polonezii care locuiesc aici. În acest caz am venit la cetățenii Republicii Moldova care au rădăcini poloneze. Am auzit foarte multe lucruri de la ambasadorul nostru despre activitățile și viața compatrioților noștri care locuiesc de veacuri pe meleagurile dumneavoastră. Mă bucură foarte mult că ei pot să beneficieze de ajutorul autorităților locale și regionale. Suntem aici pentru a ne întâlni cu ei și am onoarea și bucuria să transmit tuturor conaționalilor noștri salutări și cele mai bune gânduri din partea Președintelui Poloniei, Andrzej Duda.”
  • Bartłomiej Zdaniuk: “Vizita de astăzi are legătură cu dorința Președintelui Poloniei Andrzej Duda de a păstra o legătură strânsă cu polonezii de peste hotare. În Republica Moldova, în cazul respectiv și în Soroca, există o comunitate de polonezi și de aceea venim foarte des să întreținem legătura cu conaționalii noștri. La noi a venit un reprezentant special, Secretarul de Stat din cadrul administrației Președintelui Poloniei, Adam Kwiatkowski, și dânsul cu delegația sa are întâlniri cu comunitatea poloneză și vede locurile legate de istoria noastră, a polonezilor. Este și cazul Cetății Soroca, unde în secolul al XVII-lea a existat o garnizoană poloneză care a lăsat în urma sa un cadou, cred eu, foarte frumos — a săpat o fântână care până acum există în incinta fortăreței.”

“Au venit în ospeție la noi, polonezii moldoveni, cu un ajutor și apreciem acest lucru, ne-a spus Rodica Mliniscaia, președinta Uniunii Polonezilor din Soroca. Ne bucurăm că sunt prezenți și reprezentații “Fundației de Ajutor pentru Polonezii din Est”, care la Soroca și-au planificat să viziteze trei familii de polonezi, pentru a vedea cum își duc traiul și vor transmite și câte un “ajutor” acestora. Mai este planificată și o vizită la monumentele polonezilor cu depuneri de flori. Suntem onorați de această vizită și sperăm că poate vom fi susținuți în reparația sediului nostru.” Apoi delegația a mers în vizită la trei familii de soroceni cu rădăcini poloneze — Gjebovski, Jereb și Marjinean. “Părinților le-a fost scris eronat numele de familie, în loc de Gjebovski au scris Gjăbovski, le spune una dintre gazde. Tatălui rușii îi spuneau Ivan Vasilevici, dar tare nu-i mai plăcea să-i zică cineva așa, însă așa erau timpurile. Pe mine m-au botezat la o biserică poloneză, dar registrul de acolo s-a pierdut și autoritățile m-au scris ucrainean”.
La final membrii delegației s-au (re)întâlnit cu reprezentanții comunității poloneze la “Casa Poloneză”, sediul Organizației Polonezilor din municipiul Soroca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.