O nouă „găselniță” a escrocilor – „îmbogățirea” prin intermediul reţelelor de socializare „Facebook „, „Odnoklassniki”, „Viber”, „WhatsApp”

0
364
  Inspectoratul de poliţie Soroca aduce la cunoştinţa cetăţenilor că, în ultima perioadă de timp pe teritoriul Republicii Moldova s-au înteţit infracţiunile de escrocherie prin intermediul rețelelor de socializare.
   Escrocii, de obicei, prin intermediul reţelelor de socializare „Facebook „, „Odnoklassniki”, „Viber”, „WhatsApp”, utilizează datele de identitate şi pozele de profil a persoanelor, clonând profilul acestora, după care prin înşelăciune determină membrii familiei sau prietenii acestora să transfere mijloace băneşti prin intermediul sistemului de transferuri băneşti.
Banii sunt ceruţi sub pretextul că persoane apropiate (membri de familie, prieteni, vecini, consăteni) au fost victime ale unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii chirurgicale sau alte pretexte care ar determina cetățenii să transfere mijloace bănești.
   În majoritatea cazurilor, suspecţii sunt deţinuţi în diverse penitenciare, iar mijloacele băneşti sunt de obicei recepţionate pe conturile complicilor care se află în libertate.
Adeseori victimele fiind afectaţi de starea persoanei care le solicită ajutorul, expediază mijloacele băneşti pe numele persoanei comunicate de suspecţi, iar când conştientizează că au fost înşelaţi, banii deja sunt ridicaţi de complicii suspecţilor.
  Pentru prevenirea infracțiunilor de înşelăciune, Poliţia recomandă: Să manifestaţi prudenţă, în cazul când sunteţi contactaţi telefonic sau prin intermediul reţelelor de socializare, verificaţi informaţia, luaţi legătura personal cu persoana care vă solicită ajutorul, solicitaţi-i o întâlnire directă, nu daţi curs solicitării de a expedia sau transmite mijloace băneşti unor persoane necunoscute; Nu divulgaţi informaţii despre vecinii, prietenii sau rudele Dumneavoastră unor persoane necunoscute.
  În cazul în care ați devenit victimă a acestui gen de infracțiune, nu ștergeți din calculator nici o informație și Anunțați Imediat poliția la numărul unic de urgență 112. (SURSA: Inspectoratul de poliție Soroca)
  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentDoctor Lucreția Trofimov: 30 de grame de tărie, 150 ml de vin și 250 ml de bere – aceasta ar fi „norma zilnică” de alcool
Articolul următorPrimele trei persoane din conducerea MAI de la Kiev a decedat în urma căderii helicopterului
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.