Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Rusiei a făcut noi declarații despre situația din Republica Moldova. Și de această dată, afirmațiile conțin falsuri. Maria Zaharova, reprezentanta oficială a MAE rus, a spus că „autoritățile moldovenești, cu susținerea donatorilor occidentali, înaintează pe cale renunțării la neutralitate” (în original: «власти Молдовы при поддержке западных спонсоров продолжают путь к отказу от нейтралитета»), a reiterat vechea narațiune despre pretinsul pericol emanat de NATO, precum și pretinsa militarizare și așa-zisele tentative de a transforma Moldova într-o „bază logistică pentru aprovizionarea Forțelor Armate ale Ucrainei” (în original: «логистическую базу для снабжения ВСУ»). Falsurile de acest gen au fost demontate anterior de Stopfals.md.
„Amenințări” pentru neutralitate în urma cooperării cu NATO – un fals mai vechi ambalat „altfel”
La 25 decembrie, Maria Zaharova a susținut un briefing în cadrul căruia a anunțat despre mai multe pretinse amenințări pentru R. Moldova. Potrivit concluziilor sale, Moldova ar fi decis să renunțe la neutralitate, lucru care ar fi sugerat de „cooperarea aprofundată” (în original: «углубленного сотрудничества») cu NATO, și, astfel, se transformă într-o platformă anti-Rusia. Toate aceste acţiuni, potrivit logicii Mariei Zaharova, ar urma să fie realizate grație Strategiei de apărare națională a R. Moldova.
„Autoritățile moldovenești, cu susținerea donatorilor occidentali, continuă să avanseze în ceea ce privește renunțarea la statutul de neutralitate a Republicii, stipulat chiar în Constituția lor, în Constituția moldovenească, și transformarea acesteia într-un cap de pod pentru confruntare cu țara noastră. Vectorul ce ține de aprofundarea cooperării politico-miliare cu NATO este stipulat în documentele doctrinare actualizate ale țării. În Strategia de securitate națională, în Strategia de apărare națională” (în original: «Молдавские власти при поддержке западных спонсоров продолжают линию на отказ от закрепленных в их же, молдавской Конституции, нейтрального статуса Республики и ее превращения в плацдарм для противостояния с нашей страной. Вектор на углубление военно-политического сотрудничества с НАТО закреплен в обновленных доктринальных документах страны. В стратегии национальной безопасности, стратегии национальной обороны»), a spus Zaharova.
La 26 decembrie curent, Parlamentul R. Moldova a aprobat Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034. Este cel mai nou document cu privire la domeniul apărării, anume acesta fiind evocat în afirmațiile Mariei Zaharova. Potrivit Strategiei, realizarea/modernizarea politicii de apărare a statului vizează nemijlocit scopul protejării suveranității, independenței, unității, integrităţii teritoriale şi a democrației constituţionale.
Realizarea acestor obiective necesită alocarea unor resurse semnificative pentru asigurarea capabilității de apărare:
- asigurarea unui sistem de avertizare timpurie, bazat pe informații, pentru apărarea spațiului aerian (senzori, Vehicule aeriene fără pilot (UAV), instruire etc.);
- asigurarea securității cibernetice (echipamente, tehnologii, schimb de informații și instruire);
- perfecționarea și modernizarea sistemelor de semnalizare și avertizare în cazul unor situații excepționale.
Pentru realizarea tuturor acestor obiective, autoritățile contează pe sprijinul UE și NATO, se menționează în Strategie.
Astfel, Strategia de apărare națională nu prevede renunțarea la statutul de neutralitate, iar declarațiile Mariei Zaharova despre pretinsele amenințări la adresa neutralității reprezintă o nouă scornire cu scopul de a manipula opinia publică.
Vom nota că R. Moldova a început să coopereze cu NATO încă în anii 90 ai secolului trecut. La 17 decembrie 1997, a fost creată Misiunea Republicii Moldova pe lângă NATO. Consiliul Euro-Atlantic și Guvernul RM au aprobat Planul Individual Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP) care este actualizat o dată la câțiva ani. Potrivit Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO, cooperarea Republicii Moldova cu NATO este bazată pe respectul neutralităţii constituţionale a statului. Republica Moldova, prin implementarea IPAP, nu urmăreşte obiectivul aderării la Alianţa Nord-Atlantică.
La rândul său, NATO confirmă că „respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei”.
„Militarizarea” Moldovei, falsul predilect al propagandiștilor
nestăvilită” (în original: «безудержной милитаризации») a Moldovei. Ca de obicei, ea nu a prezentat niciun fel de dovezi în susținerea afirmației.
Politicienii de la Kremlin și cei cu viziuni pro-Kremlin sperie frecvent moldovenii cu pretinsa militarizare. Bunăoară, ex-președintele moldovean Igor Dodon repetă des această narațiune, insistând că, în Ucraina, conflictul ar fi început anume prin „pomparea armamentelor occidentale în țară” și că „guvernarea Maia Sandu urmează scenariul ucrainean”. Falsurile în cauză au fost dezmințite de portalul Stopfals.md. În noiembrie curent, imediat după turul doi al scrutinului prezidențial, forțele pro-Kremlin au reluat subiectul militarizării. În calitate de motiv a servit inclusiv lansarea negocierilor despre semnarea acordului de cooperare în domeniul militar dintre Moldova și Germania.
În aceeași lună, oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova, a declarat că R. Moldova își militarizează bugetul.
Autoritățile moldovenești, într-adevăr, au decis majorarea cheltuielilor pentru apărarea națională cu 9,3 milioane de lei sau cu 0,5%, însă nu este vorba despre cheltuieli pentru „militarizare” sau achiziționarea de arme letale, ci despre majorarea unor alocații pentru militari. Bugetul militar al Republicii Moldova constituie doar cca 0,55% din PIB, aceste cheltuieli fiind mult mai reduse decât cele ale unor state europene neutre. Bunăoară, bugetul pentru apărare al Bosniei și Herțegovina, stat care nu este membru al NATO, având o populație și suprafață comparabile cu ale Republicii Moldova, este de 5,85 miliarde de dolari pentru anul 2024, adică de aproximativ 60 de ori mai mare decât cel al Republicii Moldova – 1,7 miliarde de lei. Aceste dovezi au fost prezentate anterior de Stopfals.md.
Fantezii despre „transformarea țării într-o bază logistică pentru aprovizionarea Forțelor Armate ale Ucrainei”
La fel, Zaharova a mai declarat că, în Moldova, „se fac eforturi de transformare a țării într-o bază logistică pentru aprovizionarea Forțelor Armate ale Ucrainei” (în original: «предпринимаются усилия по превращению страны в логистическую базу для снабжения ВСУ»). Oficiala și-a argumentat afirmațiile prin… vechile falsuri despre „construcția bazei militare la Băcioi” (în original: «строительстве военной базы в Бачой») și „staționarea avioanelor F-„6 pe aerodromurile din Moldova” (în original: «базировании самолетов F16 на молдавских аэродромах»), dar fără a prezenta dovezi.
Vom aminti că, în septembrie curent, Zaharova insistase că la aeroportul de la Mărculești ar urma să apară stații mobile de deservire a avioanelor de luptă F-16. Tot atunci, ea a făcut o legătură dintre acest pretins eveniment și o eventuală pierdere a neutralității R. Moldova. În realitate, a fost vorba despre un fals demontat de Stopfals.md. Cu doi ani mai devreme, deputații din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi și Bogdan Țîrdea, dezinformau că la Mărculeşti ar fi fost aduse elicoptere de luptă. În realitate, era vorba despre elicoptere destinate stingerii incendiilor.
Discursul despre „transformarea Moldovei într-o bază logistică a Forțelor Armate ale Ucrainei” nu este o premieră. Astfel, în iunie 2023, activistul pro-rus Mihail Ahremțev afirma că „Ucraina va transforma Moldova într-un hub pentru transportarea echipamentelor militare, a armelor, muniției” (în original: «Украина сделает Молдову „хабом” для подвоза военной техники, оружия, боеприпасов»). Falsul a fost demontat de Stopfals.md.
La acelaşi subiect: Z-PROFIL // Mihail Ahremțev: câteva falsuri într-o singură postare, mesaje pro-război, injurii și defăimări
Falsurile Mariei Zaharova, distribuite în presă şi pe reţelele sociale
Înregistrarea video în care Maria Zaharova lansează aceste falsuri a fost distribuită activ de mai multe canale de Telegram: Sputnik Moldova, Salut Молдова, Gagauznews-Новости для Гагаузии, WTF Moldova?!, Молдавские Ведомости. Gagauznews-Новости для Гагаузии a postat intervenţia Mariei Zaharova şi pe canalul său de Youtube, precum şi pe pagina de Facebook. Site-ul Agerpres.ro din România citat declaraţia Mariei Zaharova care afirmase că „NATO încearcă să transforme R. Moldova într-un centru de aprovizionare a armatei ucrainene” fără a le oferi însă autorităţilor moldoveneşti dreptul la replică vizavi de acuzaţiile lansate. Ştirea Agerpres.ro a fost preluată de mai multe site-uri româneşti şi moldoveneşti. Alte portaluri au publicat aceeaşi ştire cu referire la alte surse, dar având în calitate de sursă primară tot Agerpres.ro. Informaţiile respective au fost distribuite și de unii utilizatori ai rețelei (aici, aici, aici, aici, aici și aici), precum și de unele instituții media care au publicat conținutul în cauză pe site-urile lor, totodată știrile acestea au mai fost distribuite în grupurile Россия-Сила și Объявления в Молдове. În afară de canalele enumerate, declarații similare au fost publicate și de numeroase alte resurse.
Zaharova, o „generatoare” activă de falsuri
Maria Zaharova s-a numărat printre „campionii” falsurilor distribuite pe parcursul anului 2023, fiind inclusă într-un top elaborat de portalul nostru. Anterior, aceasta a lansat o declarație prin care dezinforma că „regimul Maia Sandu” impune cetățenilor Republicii Moldova unirea cu România, a distribuit falsuri despre existența „limbii moldovenești”, propagarea rusofobiei în țara noastră, neonorarea de către Republica Moldova a obligațiilor sale contractuale față de Gazprom etc. În 2024 Zaharova continuă să distribuie dezinformări despre „rusofobie” și promovează falsul la subiectul Parteneriatului de securitate și apărare dintre RM şi UE.
Elena Celak, Stopfals.md