Nu gâtuiți râul Nistru!

0
121

Ecologie
Râul Nistru, cu o istorie bogată, este unul dintre cele mai importante cursuri de apă din Republica Moldova și reprezintă o sursă de aprovizionare cu apă potabilă şi tehnică valoroasă pentru orașele Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender, Soroca, Criuleni etc. și constituie 54% din volumul total de apă pe țară. Cu toate acestea, râul Nistru, de-a lungul anilor, s-a confruntat cu probleme apăsătoare pentru el, una dintre ele fiind lipsa unei stații de epurare la Soroca pentru a filtra apele reziduale și care este considerată de către specialiști drept o „bombă ecologică cu efect întârziat”, deoarece de două decenii peste 1000 de metri cubi de ape reziduale curg zilnic direct în apele râului Nistru fără a fi epurate.

În dorința de a trage un semnal de alarmă asupra acestei probleme, în cadrul proiectului Climate Hero, realizat de către WWF România, am organizat o serie de activități cu scopul de a informa și sensibiliza populația. Astfel că, pe parcursul ultimei săptămâni, a avut loc o oră creativă în cadrul căreia copiii și-au exprimat sentimentele față de problemele mediului și în particular față de problema Nistrului prin desen. Această activitate s-a soldat cu o expoziție absolut minunată de desene de care ne-am bucurat cu toții. A urmat o masă rotundă cu aceeași tematică ce a avut ca scop principal să aducă la cunoștință gravitatea acestei probleme și consecințele ei pe termen lung. Am fost plăcut surprinsă de receptivitatea celor prezenți, atât a celor mici, cât și a celor mari, de implicarea în dezbateri și discuții și m-a bucurat să observ că tânăra generație nu este indiferentă vizavi de problemele de mediu și de viitorul țării noastre.
Suntem responsabili de viitorul râului Nistru, care a fost sursa de inspirație pentru oamenii din regiune și ne-a răspuns cu o grijă parentală tuturor necesităților noastre! Cu pași mici putem face lucruri mari!

Valeria Borziac,
elevă, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Iași, absolventă a Gimnaziului Bulboci


Articolul precedent23 la sută – aceasta este rata de vaccinare împotriva COVID – ului, în raionul Soroca
Articolul următorIarba minune: BAMBUSUL (P.)
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.