Nu gâtuiți râul Nistru!

0
95

Ecologie
Râul Nistru, cu o istorie bogată, este unul dintre cele mai importante cursuri de apă din Republica Moldova și reprezintă o sursă de aprovizionare cu apă potabilă şi tehnică valoroasă pentru orașele Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender, Soroca, Criuleni etc. și constituie 54% din volumul total de apă pe țară. Cu toate acestea, râul Nistru, de-a lungul anilor, s-a confruntat cu probleme apăsătoare pentru el, una dintre ele fiind lipsa unei stații de epurare la Soroca pentru a filtra apele reziduale și care este considerată de către specialiști drept o „bombă ecologică cu efect întârziat”, deoarece de două decenii peste 1000 de metri cubi de ape reziduale curg zilnic direct în apele râului Nistru fără a fi epurate.

În dorința de a trage un semnal de alarmă asupra acestei probleme, în cadrul proiectului Climate Hero, realizat de către WWF România, am organizat o serie de activități cu scopul de a informa și sensibiliza populația. Astfel că, pe parcursul ultimei săptămâni, a avut loc o oră creativă în cadrul căreia copiii și-au exprimat sentimentele față de problemele mediului și în particular față de problema Nistrului prin desen. Această activitate s-a soldat cu o expoziție absolut minunată de desene de care ne-am bucurat cu toții. A urmat o masă rotundă cu aceeași tematică ce a avut ca scop principal să aducă la cunoștință gravitatea acestei probleme și consecințele ei pe termen lung. Am fost plăcut surprinsă de receptivitatea celor prezenți, atât a celor mici, cât și a celor mari, de implicarea în dezbateri și discuții și m-a bucurat să observ că tânăra generație nu este indiferentă vizavi de problemele de mediu și de viitorul țării noastre.
Suntem responsabili de viitorul râului Nistru, care a fost sursa de inspirație pentru oamenii din regiune și ne-a răspuns cu o grijă parentală tuturor necesităților noastre! Cu pași mici putem face lucruri mari!

Valeria Borziac,
elevă, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Iași, absolventă a Gimnaziului Bulboci

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.