Noi reglementări în transportul cu TAXI, începând cu 11 ianuarie 2019

0
180

Taxiurile care vor circula fără aparate de taxare vor rămâne fără plăcuțe de înmatriculare timp de 6 luni, începând cu 11 ianuarie 2019, informează bizlaw.md. Măsura este prevăzută de modificările la Codul contravențional și la Codul transporturilor rutiere, publicate în Monitorul Oficial.

Noile reguli în domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi prevăd că pentru echiparea necorespunzătoare a autovehiculului, și în special pentru lipsa aparatului de taxare, pe lângă sancțiunea cu amendă de 15 mii de lei, se vor retrage plăcuțele de înmatriculare ale automobilului pe un termen de 6 luni, notează bizlaw.md… Până în prezent, proprietarul taxiului care circula fără aparat de taxare, achita doar amenda (sau 50% din ea în cazul achitării în termen de 72 de ore) și primea înapoi plăcuțele de înmatriculare. Noile prevederi stabilesc însă că plăcuțele de înmatriculare pentru mașinile de taxi vor fi eliberate doar după ce acestea sunt dotate în corespundere cu legea. Până în prezent, conducătorul se obliga să doteze mașina cu toate cele necesare, inclusiv taximetru, după înmatricularea acesteia, lucru care nu în multe cazuri nu se respecta.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, practicarea ilicită a serviciilor de taxi prejudiciază lunar statul cu 3 milioane de lei. După implementarea în 2018 a noului sistem de impozitare, mai blând, unii șoferi continuă să presteze servicii ilicite de taxi. Sistemul prevede că taximetriștii care au un salariu ce nu depășește 10 mii de lei plătesc un impozit pe venit fix, de 500 de lei lunar, iar asigurarea medicală şi cea socială constituie a 12-a parte din rata anuală. Modificările la Codul contravențional și cel al transporturilor rutiere, publicate la 12 decembrie, mai prevăd transferarea termenului potrivit căruia toate vehiculele rutiere implicate în transporturi rutiere în trafic naţional trebuie să fie dotate cu limitatoare de viteză. Această prevedere va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, și nu din 1 ianuarie 2019.

Potrivit datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova, în regim de taxi, atât legal cât şi ilicit, activează între 5 și 7 mii de automobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.