Neoficial… îi merge bine. Vlad Plahotniuc s-ar afla în Ciprul de Nord

0
145

Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, cercetat în lipsă pentru escrocherie, spălare de bani și conducerea unei organizații criminale, s-ar afla în Ciprul de Nord. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pentru Pro TV. Oficialul mai spune că discuțiile privind extrădarea lui Plahorniuc, dat în căutare încă din 2019, sunt dificile, din cauza că regiunea nu e controlată de Cipru, scrie anticoruptie.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că autoritățile de la Chișinău au recepționat răspunsul din partea Turciei la solicitarea de identificare a locului aflării lui Vlad Plahotniuc. Conform notei, fostul lider democrat nu se află în Turcia.

„Informația de care dispunem și am primit-o neoficial e că se află în Ciprul de Nord, regiune mai specifică, care nu e controlată de Cipru. Avem și un răspuns de la autoritățile turce precum că nu se află în Turcia”, a anunțat ministrul Litvinenco, în platoul emisiunii „În profunzime”.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după retragerea PDM de la guvernare.

În prezent, nu se cunoaşte cu certitudine unde se află. Anterior, prezenţa sa a fost identificată în SUA şi Turcia şi se vehiculează că ar fi fost văzut şi în România. Procuratura Generală a înaintat demersuri de extrădare al lui Plahotniuc către SUA, Turcia, Cipru şi Emiratele Arabe Unite.

În data de 29 octombrie 2019, fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție. S-a întâmplat după ce fostul politician nu a dat curs citației emise de procurorii anticorupție și nu s-a prezentat în fața organului de urmărire penală.

Pe 11 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc. Șeful de atunci al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a explicat că procurorii au fost nevoiți să recurgă la această măsură întrucât Plahotniuc nu a dat curs citației de a se prezenta la organul de urmărire penală și nu este sigur că acesta va da curs citațiilor.

Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

Procurorii susţin că în perioada indicată Vladimir Plahotniuc acționa ca lider al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente.

Fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, şi-ar fi procurat, în 2015, un avion cu 21.000.000 dolari delapidaţi de la Banca de Economii.

Viorica MIJA

Colaj CIJM


Articolul precedentL-a bătut și înjunghiat de mai multe ori, lăsându-l să moară într-o baltă de sânge. Inculpatul este un bărbat de 63 de ani
Articolul următorCEDO a decis: Vlad Filat va primi de la statul Republica Moldova 7.500 de euro, prejudiciu moral
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.