Muzică populară și bucate tradiționale la Festivalul „La vatra sarmalelor”

0
129

În satul Cușmirca raionul Șoldănești, s-a desfășurat a IV-a ediție a Festivalului „La vatra sarmalelor”. Festivalul a fost o adevărată sărbătoare pentru locuitorii și oaspeții satului. Cei prezenți la festival, au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de gazda evenimentului. Sătenii au avut parte și de o paradă tradițională a portului popular, în fruntea căreia fiind „Călăreții” – ce au purtat Simbolurile de Stat.

La eveniment, a fost prezent președintele raionului Șoldănești, Nicolae Mîndru, primarul satului Cușmirca, Alexei Coadă care s-a implicat activ în realizarea acestui festival. În centrul satului Cușmirca au răsunat hore, iar artiştii şi-au demonstrat cu mândrie straiele naționale moștenite din moși strămoși.

În scenă au evoluat: Ansamblul de dans popular „Ciuleandra”; Ansamblul folcloric „Cușmirceanca”; Ansamblul folcloric „Lozioara”; Ansamblul folcloric „Bondița”; Ansamblul folcloric de bărbați „Stejarii”  și ”Vecinele”; Orchestra de fanfară „Dumbrava”; Ansamblul folcloric „Sălcioara”; Orchestra de muzică populară cu ,,Trandafirii”.

Toți cei prezenți la festival s-au delectat nu doar cu muzică populară, ci și cu bucate tradiţionale care au fost pregătite de gospodinele din Cușmirca: Svetlana Gafin, profesoară la Gimnaziul Cușmirca; Colectivul Primăriei din Cușmirca; Colectivul Grădiniței de copii ,,Peștișorul de aur” din Cușmirca; Sala de Nunți ,,Victoria”; Colectivul Gimnaziul Cușmirca; Maria Cornea.

La fel și meșterii populari ai satului Cușmirca: Silvia Moscalu; Mariana Susan; Olga Ursu; Iacob Gafin; Elevii Gimnaziului Cușmirca – au participat la expoziție cu lucrări meșterite.

sursa foto: soldanesti.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.