Modelul de Îngrijire Centrat pe Persoană în Tuberculoză: progrese și perspective

0
50

Îngrijirea centrată pe persoană sau pacient (ÎCP) este un model de îngrijire și o tendință în creștere. Balint E. în lucrarea sa „Posibilitățile medicinei centrate pe pacient” din 1969 a descris pentru prima dată ÎCP ca „înțelegerea pacientului ca o ființă umană unică”. Îngrijirea centrată pe persoană este un model de îngrijire care vede beneficiarii serviciilor medicale drept parteneri egali în planificarea, dezvoltarea și monitorizarea îngrijirii pentru a asigura satisfacerea nevoilor. Aceasta înseamnă a pune oamenii și familiile lor în centrul procesului de luare a deciziilor. Îngrijirea centrată pe persoană nu înseamnă oferirea oamenilor tot ce își doresc. Este vorba despre luarea în considerare a dorințelor, valorilor, situațiilor familiale, a circumstanțelor sociale și a stilului de viață, văzând omul ca persoanalitate individuală și lucrând împreună pentru a dezvolta soluții adecvate.

   Pe parcursul secolului XX, ÎCP a devenit pilonul sistemelor de asistență medicală cu promisiunea de a crește satisfacția pacienților și de a îmbunătăți rezultatele. Creșterea aderenței la tratament, creșterea bunăstării psihosociale, evaluări mai bune de îngrijire și calitatea îmbunătățită a asistenței medicale sunt cele mai importante rezultate ale practicii Îngrijirei Centrate pe Persoană. Recent, tot mai mulți actori precum Organizația Mondială a Sănătății, TB Europe Coalition, European Respiratory Society și mulți alții au identificat ÎCP ca un aspect cheie al îngrijirii de înaltă calitate. În timp ce termenul de Îngrijirea Centrată pe Persoană a devenit tot mai des întâlnit, nu există consens în ceea ce constituie acesta. Majoritatea furnizorilor, factorilor de decizie și cercetătorilor sunt de acord că ÎCP reprezintă o schimbare de la o abordare tradițională, paternalistă, bazată pe furnizor și focalizată asupra bolii către una care integrează pe deplin percepțiile, nevoile și experiențele pacientului, în fiecare fază de consultare medicală, tratament și monitorizare.

   Schimbarea vine cu greu, dar rezultatele sunt benefice. În Republica Moldova, implimentarea Modelului de Îngrijire Centrat pe Persoană în Tuberculoză a fost inițiat de către Programul Național de Control al Tuberculozei, prin introducerea numeroaselor reforme normative, iar rezultatele acestei inițiative sunt deja palpabile. Îngrijirea centrată pe pacient este acum omniprezentă în evaluarea serviciilor de sănătate, iar sistemele de asistență medicală avansează în implementarea acesteia. Pacienții în majoritatea lor, aduc aprecieri pozitive sistemului de îngrijire și susțin cu ambele mâini trecerea la tratamentul ambulator.

AUTORI: Sofia Alexandru,  directoarea Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”,  Alexandru Rucșineanu,  coordonator de proiect, Asociația Națională a Bolnavilor de Tuberculoză „SMIT”


Articolul precedentParcare cu ghinion la Soroca: Conducătoarea auto are de gând să ceară despăgubiri primăriei
Articolul următor+107 cazuri noi, inclusiv în Soroca și 12 decese: Bilanțul epidemiei de COVID-19 în Republica Moldova
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.