Mihai Sălcuțan lansează „Zbor cu (para)poanta”

0
39

La finalul interdicțiilor impuse de pandemie, publicistul buzoian Mihai Sălcuțan ne propune să redescoperim zâmbetul și ne invită la lansarea celui de-al 25-lea volum de autor, „Zbor cu (para)poanta”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 martie, ora 10.30, la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” al municipiului Buzău.

Prefațatorul cărții, academicianul Mihai Cimpoi, ne dă lămuririle necesare cu privire la acest nou volum semnat de Mihai Sălcuțan: „Parapoanta asigură o mișcare spre obiectivul vizat, adăugându-i o reprezentare sub formă de sentință morală, reflecție, observație fenomenologică. Ea se mișcă lent, într-un zbor plutitor, deasupra vieții, fără a tinde spre depărtări siderale reci, ci stăruind mai degrabă în zonele de aer rarefiat, prielnic spiritului. Totuși, de acolo, dintr-o perspectivă a superiorității morale, zburătorul își exercită facultatea de a vedea lucrurile cu o agerime deosebită a ochiului. El vede, în obiect, laturile umbroase, esențele negative certate cu normalitatea etică, cu bunul-simț. E ceea ce își propune și realizează efectiv Mihai Sălcuțan, dedublatul între avocat (pentru unii) și epigramist (pentru toți). Mica lui parabolă trebuie înțeleasă ca o deplasare de la bara apărării spre teatrul mai larg al lumii, în care oamenii trebuie nu doar apărați, ci și acuzați, cu mijloacele terapeutice ale umorului, bineînțeles”.

Reamintim că autorul este deținător al Premiului pentru „Volum de proză”, în anii 2016 și 2018, al Premiului pentru „Cartea de satiră și umor”, în anul 2020, acordate de Liga Scriitorilor Români, și a numeroase alte premii obținute la prestigioase festivaluri și concursuri literare.

„Cronicarii care au descifrat mișcarea dezinvoltă a zburătorului cu (para)poanta prin zonele existențiale și procedeele epigramatice folosite — asocieri surprinzătoare, calambururi, antiteze, reducere la absurd, trecere vicleană de la elogiu la contestare valorică — și care ne vor împărtăși din experiența lor în cadrul acestui eveniment cultural sunt: Florin Rotaru, Roxana Mihaela Constantinescu și Ioan Vladimir Olteanu. Vor mai fi și alte intervenții solidare în catrene lapidare din partea membrilor Cenaclului umoriștilor ”Nicolae Grigore Mihăescu — Nigrim”: Victor Bivolu, Mihail Cuțulencu, George Eftimie, Liviu Gogu, Mirela Grigore, Dumitru Hangu, Constantin Voicilă. Nu vor lipsi nici momentele muzicale care, de această dată, vor fi susținute de Adriana Florentina Stuparu. O invitație de nerefuzat!”, spun organizatorii evenimentului.

Valentina BUCUR, OPINIA, Buzău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.