Maraton teatral în memoria lui Veniamin Apostol

0
82

Mai multe spectacole și recitaluri de excepție au fost susținute la 15 august, în cadrul maratonului teatral organizat în memoria actorului și regizorului Veniamin Apostol, pe scena de vară a teatrului din Soroca, care îi poartă numele.

În ziua respectivă, omul de teatru ar fi împlinit vârsta de 78 de ani.

Petre Popa, directorul teatrului “Veniamin Apostol” din Soroca, a declarat că, “a devenit o tradiție de-a lungul anilor ca această zi să fie marcată, și nu altfel, decât prin spectacole. De ce am ales să numim evenimentul “maraton teatral”? Pentru că participă mai multe trupe de teatru. În trecut au fost invitate la eveniment trupe din Vinnița, Chișinău, iar în acest an avem un recital prezentat de actorul sorocean, Andrei Sochircă”.

Pe lângă spectacolul “Scufița Roșie” care a fost jucat în dimineața zilei de ieri, pentru micii spectatori, în după amiaza aceleiași zile, tinerele talente de la “Bravo Star” și participanții concursului “Pe aripa muzelor” au cântat și recitat piese muzicale și poezii, spre satisfacția tuturor celor prezenți.

“Copiii noștri au fost implicați în cadrul spectacolului “Scufița Roșie”, de unde au ieșit plini de emoții pozitive și impresionați de faptul că au avut ocazia să fie parte a echipei de creație”, ne mărturisește Olga Corbu, directorul grădiniței nr.17 din Soroca.

Maratonul din acest an s-a încheiat cu piesa “La o margine de sat”, susținut de către Studioul “Cortina”, care a adunat mai mulți tineri, copii și părinți, care au fost bucuroși să urmărească piesa chiar pe iarba verde de lângă scena de vară din scuarul teatrului.

Conducătorul artistic al studioului “Bravo Star”, Ludmila Ceban, a spus că echipa sa are o frumoasă colaborare cu teatrul ce durează de mai mulți ani, iar tinerii sunt încântați să participle la asemenea evenimente cultural-artistice.

Menționăm că, în aceiași zi, în incinta instituției a fost inaugurată o expoziție cu reviste, poze și picturi, care reflectă cele mai importante momente de creație din viața teatrului și implicit, a regretatului actor.

În legătură cu viața și activitatea lui Veniamin Apostol, urmează să fie produs un film care ar povesti despre istoria teatrului din Soroca, de la fondare până în prezent.

Veniamin Apostol s-a născut pe 15 august 1938, în satul Dubna, județul Soroca. Viitorul om de creație a absolvit Institutul de stat al artelor, facultatea teatrală și Institutul de artă teatrală “A. Lunacearski” din Moscova, Federația Rusă. Pe scena de teatru a debutat cu spectacolul “O noapte cu privighetori” de V. Ejov.

Alături de dramaturgul Dumitru Matcovschi, pe scena Teatrului academic de stat A.S. Pușkin (actualul Teatru național “Mihai Eminescu”) a montat spectacole, care au lăsat urme adânci în istoria teatrului, și anume “Tata” (1978), “Abecedarul” (1987), “Pomul vieții” (1984).

În anul 1987 este ales în funcția de Președinte al Uniunii teatrale din Moldova, pe care o conduce timp de 9 ani.

În anul 1996, pentru lucrul la spectacolul “Apostolul Andrei” de Ion Druță, i-a fost înmânat Premiul de stat. De asemenea, a fost decorat cu ordinul Drapelul roșu al muncii din URSS și cu Ordinul Republicii Moldova. Actorul s-a stins din viață la 14 decembrie 2000.


Articolul precedentIon Cibotărică: „Dreptul la vot al persoanelor lipsite de capacitatea de exerciţiu este încălcat”
Articolul următorGrădinița nr.15 este pregătită pentru revenirea copiilor (FOTO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.