Mâine, 21 iunie, „Asociația Fermierilor” organizează un protest în mai multe raioane, nu și în raionul Soroca

0
148

   Pe pagina sa de Facebook, Asociația „Forța Fermierilor din Republica Moldova” anunță că marți, 21 iunie, de la ora 10:00, membrii organizației vor organiza un protest local de avertizare cu tehnică agricolă în mai multe raioane. Acțiunea vine după ce, în urmă cu o săptămână, fermierii au cerut sprijinul decidenților guvernamentali și parlamentari, dar solicitările lor au rămas fără răspuns concret.

Pe data de 13 iunie 2022 Asociația „Forța Fermierilor ”și-a anunțat intenția organizării unui protest de avertizare la 21 iunie în cazul în care nu vom avea un progres real în negocieri cu conducerea țării pe cele mai stringente probleme din sectorul agroindustrial.

”Cu părere de rău, în toata aceasta perioada doamna prim-ministru așa și nu a găsit timp să discute cu reprezentanții organizației noastre. Iar ședința de lucru cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu nici un rezultat. Au fost repetat notate revendicările noastre cu promisiunea oferirii răspunsului în 3 zile, ceea ce nu s-a întâmplat”, anunță Asociația „Forța Fermierilor”.

Nu doar că măsurile cerute nu au fost adoptate, dar în ultima săptămână, situația fermierilor din țară s-a înrăutățit și mai tare. ”Piața motorinei angro practic nu mai există în Moldova. Prețul la diesel se apropie de 33 lei per litru, iar fertilizanții s-au scumpit pănă la 24 mii lei per tona. În mai puțin de un an prețurile la carburanți au crescut cu aproape 300%, iar la inputuri cu peste 400%! Totodată, mulți agricultori sunt blocați cu stocuri de producția agricolă în situația interzicerii exportului de grău și unei piețe stagnate în urma acțiunilor unui grup îngust de operatori, care importă masiv cereale și floarea soarelui din Ucraina”, arată organizația din Republica Moldova.

În același timp, fermierii sunt informați că doar în primele 5 luni ale anului Bugetul Public Național a încasat venituri suplimentare în mărimea de 3,6 mlrd. lei, o bună parte dintre care se datorează scumpirii semnificative a resurselor necesare producerii agricole, procurate de fermieri. ”În paralel, țara a beneficiat de mai multe ajutoare de la partenerii externi, cum ar fi Uniune Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială ect. Agricultorii se pun întrebarea rezonabilă, de ce măcar o mică parte din aceste venituri nu pot fi alocate pentru sectorul agrar? Vă atragem atenție că pentru restituirea sumelor depline ale accizelor la toata motorina, procurată de fermierii mici și mijlocii în anul 2022, e nevoie suplimentar doar de aproximativ 150 mln lei”, precizează AFF Republica Moldova.

În asemenea circumstanțe, Asociația „Forța Fermierilor” anunță pentru 21 iunie , orele 10.00, un protest local de avertizare cu tehnică agricolă în mai multe raioane. ”Reiterăm că evenimentul poartă un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest va fi imediat curmată. Agricultorii sunt dispuși în continuare pentru dialog cu autoritățile – factorii de decizie și așteaptă ca persoanele respective să vină mâine în teritoriu pentru a discuta cu producătorii agricoli”, se subliniază în declarația oficială a organizației de fermieri.

Revendicările Asociației „Forța Fermierilor” pentru perioada imediat următoarea rămân neschimbate și includ:
a) restituirea fermierilor (cu excepția agroholdingurilor) accizelor în sumele depline la toata motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare;
b) compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni;
c) neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei pănă la 1,5 lei per litru;
d) deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grău de la fermierii autohtoni.

”În cazul în care protestul fermierilor va fi ignorat de conducerea țării, ne rezervăm dreptul să continuăm acțiunile noastre cu alte metode și în alte locuri”, se încheie declarația AFF.

Contactat de noi, Iurie Tănase, vicepreședintele raionului Soroca ne-a relatat că, din informațiile pe care le deține, în raionul Soroca nu va fi organizat un astfel de protest or, aici nu există organizație raională a Asociației „Forța Fermierilor”. Domnia sa nu exclude, însă, că cineva din fermieri, pe cont propriu, să participe la protest.

 

Articolul precedentNistru a făcut prima victimă în acest an. Un bărbat de 33 ani s-a înecat
Articolul următor În Republica Moldova va fi interzisă difuzarea emisiunilor de știri și analize politice din Rusia.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.