Maia Sandu câștigă turul I, iar în turul II toți vom fi cu ochii pe Renato Usatâi – își va păstra „spiritul revoluționar” sau „va îngropa securea războiului”?

0
950

   Dacă e să facem o totalizare pur aritmetică a primului tur de scrutin, stânga ar avea câștig în fața dreptei, dar…să nu ne grăbim cu concluziile. Or, ziceam adineaori că rolul decisiv în aceste alegeri îl vor avea Renato Usatâi și Violeta Ivanov, care vor rupe voturi de la Dodon și vor păstra șansele liderului dreptei la victorie. Acum avem altă bătaie de cap – către cine vor merge voturile celor doi? Răspunsul la această întrebare nu poate fi univoc, deși șansele doamnei Sandu de a pretinde măcar la jumătate din cele aproximativ 23 la sută din voturile lui Ivanov și Usatâi mi se par perfect plauzibile. Iar dacă la acestea se adaugă și voturile cumulate ale celorlalți candidați de dreapta – circa 8 la sută, plus dezbaterile televizate, cu Dodon outsider clar, candidatul stângii ar putea deja să arunce prosopul. Adică, (cu aproximație) 36+11 (voturile de la Usatâi și Ivanov) +3 (Năstase) +2 (Țâcu)+1 (Deliu) +1 (Chirtoacă) = 54 la sută, pentru Maia Sandu

    Așadar, în această ordine de idei, rolul decisiv îl au alegătorii lui Renato Usatâi care, probabil, nu sunt de stânga sau de dreapta, dar … de cum le zice liderul. În opinia mea, dacă electoratul Violetei Ivanov este unul pur materialist – cât mai multe pomeni și pachete cu mâncare, electoratul lui Renato Usatâi este axat pe prietenia cu liderul și pe spiritul lui non-conformist. Astfel, toată lumea va fi cu ochii pe primarul de la Bălți – își va păstra dorința de a-l pune la respect pe Dodon sau va îngropa securea războiului, va rămâne bine pe poziții sau va ceda în fața unei (mai mult decât) probabile presiuni din partea Kremlinului? Cu părere de rău, primele declarații, în acest sens, al lui Renato Isatâi nu sunt tocmai cele așteptate de noi. Or, în declarația sa de după aflarea primelor rezultate ale scrutinului, liderul Partidului Nostru a aruncat câteva săgeți în adresa candidatului dreptei – chipurile, opoziția nu prea are grijă de diasporă, dar … aceste învinuiri mi se par o pișcătură de țânțar, în comparație cu ceea ce Usatâi îi incriminează lui Dodon.

   Și încă ceva. Victoria Maiei Sandu se datorează, în mare măsură, diasporei, Chișinăului și raioanelor de Centru, iar Nordul, în speță Soroca noastră, nu s-a dezmințit și rămâne un fief de nezdruncinat al stângii.

   Vă reamintesc că, după numărarea a 99,81 din voturi, clasamentul era următorul: Maia Sandu câștigă primul tur cu 36.1%, Dodon pe 2 cu 32.66%. Usatîi – 16.9%. Ivanov – 6.5%. Năstase – 3.26%. Țîcu – 2.01%. Deliu – 1.37%. Chirtoacă – 1.2%


Articolul precedentPuneți umbrelele la păstrare. În următoarele 7 zile nu se anunță ploi
Articolul următorAlegătorii din Transnistria au votat „cum trebuie”, dar au fost prea puțini
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.