Luna Mărţişorului a început! (FOTO)

0
99

Primăvara începe în culorile alb şi roşu, culorile tradiţionalului Mărţişor, care ia sute de forme în fiecare an. Şi în acest an sorocenii, de la mic la mare şi-au pus în funcţiune imaginaţia şi mâinile dibace şi au confecţionat diverse feluri de mărţişoare.

La Gimnaziul Schineni, spre exemplu, a avut loc în atelier de confecţionare a mărţişoarelor. Plini de inspiraţie, participanţii au confecţionat mărţişoare care mai de care, utilizând diferite materiale în acest scop, dar păstrând tradiţia de alb şi roşu.

Şi în incinta bibliotecii publice din comuna Voloviţa au luat naştere frumoase mărţişoare, or tradiţia este păstrată cu sfinţenie şi aici.

Mărţişoare originale, inspirate, vor vedea şi vizitatorii bibliotecii pentru copii „Steliana Grama” din oraşul Soroca, unde de asemenea a fost ceată o frumoasă colecţie a simbolului primăverii.

 

Conform tradiţiei, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. În popor se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât.

Mai multe legende povestesc despre originea  mărţişorului. Conform unei legende, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute şi a început a da la o parte zăpada şi a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat şi a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a îngheţat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sângele ei roşu pe zăpada albă

Articolul precedentGrădinița din Zastânca se mărește datorită suportului oferit de Guvernul român (FOTO/VIDEO)
Articolul următorDeschiderea Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor 2017” la Soroca (GALERIE FOTO/VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.