„Lumea mea a fost distrusă de o rachetă rusească”

0
100

Iuri a plecat, sâmbătă seară, puțin de acasă. S-a dus la magazinul de lângă bloc să cumpere câteva lucruri. În acest timp, o rachetă rusească a lovit blocul său, apartamentul său, în care se aflau soția lui și fiica lui de doar trei luni. În doar câteva minute, familia lui Iuri a fost ucisă. Bărbatul a povestit acum, pentru BBC, drama prin care trece, informează Libertatea.ro.

Forțele ruse au lansat, sâmbătă după-amiază, rachete de croazieră asupra Odesei, oraș-port la Marea Neagră. Un bloc a fost lovit de o rachetă. Opt persoane au murit în urma atacului, printre care un bebeluș de 3 ani, mama și bunica sa. Tatăl copilei, care era plecat în momentul atacului pentru a face cumpărături, a povestit pentru BBC drama prin care trece. Întors acasă după ce a auzit de explozie, Iuri Glodan a țipat la poliție să-l lase să intre în clădirea care era în flăcări. Când a ajuns în apartamentul său, a găsit cadavrele soției sale și ale mamei ei, ucise de o rachetă rusă. Cadavrul bebelușului său Kira, în vârstă de trei luni, a fost descoperit mai târziu. Uciderea a trei generații dintr-o singură familie a stârnit indignare și repulsie în Ucraina, o țară deja îndoliată de două luni de război. Vorbind despre atacurile din Odesa, președintele Volodimir Zelenski a fost vizibil emoționat când a vorbit despre moartea bebelușului care avea doar o lună când Putin a ordonat invadarea Ucrainei. „Cum a amenințat ea Rusia? Se pare că uciderea copiilor este doar o nouă idee națională a Federației Ruse”, a spus Zelenski în discursul său către ucraineni. El i-a descris pe cei care au planificat și efectuat atacul drept „nemernici”. Cinci alte persoane au fost ucise, pe lângă această familie.

„Sper că povestea noastră ajută la oprirea acestui război”
Iuri a revenit duminică în clădirea distrusă pentru a căuta ce ar putea salva din apartament: albume foto, colecția de pliculețe de zahăr a soției sale, note scrise de mână. A găsit căruciorul bebelușului său rupt în bucăți. „Dacă las lucrurile în apartament, vor deveni gunoi și oamenii le vor arunca”, a spus el pentru BBC. „Vreau să le păstrez pentru amintirile mele”. El și Valeria erau împreună de nouă ani. „Putea să găsească bucurie în orice. Odesa era orașul ei preferat. Lucra în PR și putea comunica și cu mulți oameni, să-i înțeleagă. Am admirat ce scriitoare bună era”, a spus el.

„A fost o mamă grozavă, o prietenă, cu cele mai bune calități. Îmi va fi imposibil să găsesc pe altcineva ca Valeria. Era perfectă. O astfel de persoană ți se putea oferi doar o dată în viață și este un cadou de la Dumnezeu”, continuă Iuri. Kira s-a născut la sfârșitul lunii ianuarie, cu doar o lună înainte de începerea războiului. La câteva săptămâni după aceea, Valeria a postat pe Instagram că trăiește „un nou nivel de fericire” după nașterea primului ei copil. „Fata noastră are acum o lună”, a scris ea. „Au fost cele mai frumoase 40 de săptămâni”.

„Am fost atât de fericiți când s-a născut ea”, spune el. „Eram în maternitate când a născut. Îmi este foarte greu să mă obișnuiesc acum că fiica și soția mea nu mai sunt aici. Toată lumea mea a fost distrusă ieri de o rachetă rusă”. El vrea ca întreaga lume să știe ce s-a întâmplat cu familia lui. „Ceea ce se întâmplă este o tragedie pentru familia mea, pentru orașul nostru, pentru Ucraina, este o tragedie pentru întreaga civilizație. Sper că povestea noastră ajută la oprirea acestui război”.

SURSA: Libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.