Lucrările agricole sunt pe final

0
42

Lucrările agricole în raionul Soroca sunt pe ultima sută de metri. A mai rămas de strâns recolta de porumb de pe suprafața de cca 300 ha și de finalizat lucrările de prelucrare a solului, informează Direcția raională Agricultură și Alimentație publică.

Recoltarea culturilor agricole de grupa a II-a sunt, practic, finalizate, mai spune sursa. Roada medie e mai mică decât în anul precedent, dar e satisfăcătoare, spun specialiștii.

Astfel, în raionul Soroca, pentru floarea soarelui s-a obținut o recoltă medie de 2,1 tone / ha. Cel mai mare indice l-au obținut gospodăriile “Bacalâm Vitalie” și „Soragrovis”  – 2,8 t/ha. Recolta medie la porumb este de 4,94 t/ha. De o recoltă de 5,96 t/ha se bucură gospodăria “Tehrubsor”, acesta fiind cel mai înalt indice pe raion. Pentru sfecla de zahăr s-a înregistrat recolta medie de 35 t/ha, iar pentru mere de 150 t/ha.

În general anul agricol este bun. În comparație cu anul precedent recoltele sunt în scădere, dar având în vedere condițiile climaterice care au fost, rezultatele sunt bune. Am avut și ploi și secetă. Agenții economici au așteptat altă roadă, investițiile sunt mari, s-au introdus și îngrășăminte și semințe de calitate și au așteptat alte volume de recoltă. Oricum rezultatul este satisfăcător”, ne-a declarat Aliona Andriuța, șefa Direcției Agricultură și Alimentație publică.

În prezent se desfășoară lucrările de pregătire a solului și semănatul culturilor de toamnă. Condițiile climaterice din această toamnă sunt benefice. Potrivit DAA, circa 80% din suprafețele de teren agricol sunt arate. Totodată, a crescut suprafața culturilor de toamnă, în comparație cu anul precedent, mai spune sursa. Până în prezent au fost semănate: Grâu de toamnă – 11 mii ha, 2000 ha de rapiță, 900 ha orz. Semănăturile sunt înfrățite și sunt în stare bună, afirmă specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.