La 5000 km de Soroca se construiește „orașul viitorului”. Iată cum arată / VIDEO

1
3261

Prezentat ca fiind „orașul viitorului” din Qatar, Lusail a început să se ridice în 2006, cu mult înainte ca țara să fie desemnată gazda Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, dar cu greu se găsea vreo persoană care să fi vizitat locația înainte ca marele stadion Lusail să devină principala atracție a turneului, scrie CNN, citat de DIGI24.

Cei care au venit au descoperit că orașul nu oferă doar spații de organizare a evenimentelor sportive. În Lusail se găsesc mall-uri, parcuri de distracții, o gamă largă de restaurante internaționale, insule și două clădirii care au devenit emblematice pentru peisajul urban al Qatarului. În Turnurile Katara, o clădire aproape circulară inspirată din iataganele care fac parte din emblema țării, se găsesc două hoteluri de lux: Fairmont Doha și Raffles Doha – primul hotel de șase stele din această țară.

Apoi, avem cele patru turnuri răsucite subtil numite Lusail Plaza Towers, care par că se întrepătrund în înălțime și formă pe măsură ce te apropi de oraș. Suspendate între cele patru turnuri se află o sculptură lucioasă din metal numită „Al Nehem” – un rechin-balenă uriaș care plutește în aer.

Lusail devine tot mai atractiv pentru cei care vor să evite aglomerația din Doha
Nouăsprezece cartiere rezidențiale, de afaceri și mixte, unele într-o etapă mai dezvoltată decât altele, din moment ce orașul este încă în construcție. Stadionul și turnurile Lusail Plaza sunt conectate de Bulevardul Lusail, unde au se organizează parade și evenimente, de la festivalul culinar până la expoziția anuală de mașini clasice.

Mult anticipatul Muzeu Lusail, aflat în construcție, a fost proiectat de arhitecții elvețieni Herzog & de Meuron. Când va fi finalizat va conține artă din Orientul Mijlociu. Pe insula Al Maha se găsește și parcul tematic Winter Wonderland și foarte multe restaurante. Lusail devine o locație din ce în ce mai atractivă pentru cei care vor să evite aglomerația din Doha.

Primul oraș sustenabil din Qatar
Lusail este prezentat ca fiind primul oraș sustenabil al Qatarului – o sarcină extrem de grea pentru o nouă localitate construită în deșert. „Viitorul infrastructurii este nelimitat în Orientul Mijlociu”, a spus Bryce McDevitt, vicepreședinte ale Parsons Corporation, firmă care se ocupă de construcția orașului. „Există un simț al imaginației și al posibilității care nu există nicăieri în altă parte. Construirea unui oraș de la zero îți permite să îți personalizezi obiectivele: sustenabilitate, accesibilitate și egalitate economică.

Până acum, puțini din Qatar s-au concentrat pe sustenabilitate în Qatar – o țară deșertică ce s-a folosit de resursele sale de petrol și gaze ca să dea viață pământului sterp. Parcurile din orașele țării rămân verzi tot anul și chiar au alei răcorite cu aer condiționat ceea ce le permite oamenilor să facă plimbări până și în timpul verii când temperaturile pot depăși 50 de grade Celsius.

Blestemul de care au suferit orașe precum Canberra și Brasilia ar putea lovi și Lusail
Se anticipează că orașul va avea o populație de 200.000 de oameni și, cu toate că Lusail a fost conceput în ideea „orașului de 15 minute” care are mulți fani în rândul urbaniștilor, acesta continuă să sufere de pe urma lipsei de coeziune întâlnită în multe dintre orașele statelor din Golful Persic. Lusail are o arhitectură emblematică, spații verzi uriașe, festivaluri și evenimente, dar nu va avea niciodată aspectul talmeș-balmeș al orașului învecinat Doha, care este o atracție turistică în sine.

În schimb, Lusail se vrea a fi un „oraș al viitorului” sustenabil și modern. Va cădea el victimă blestemului care a afectat mai multe inițiative asemănătoare, precum în Canberra, Brasilia, Islamabad și Milton Keynes, care par că duc lipsă de atmosfera naturală și bucuria de a trăi? Numai timpul ne va spune. Există un zvon – deocamdată, nefondat – potrivit căruia Lusail ar putea deveni noua capitală a Qatarului. Nu este o idee trăznită: Șeicul Jassim Bin Mohammed Bin Thani, considerat fondatorul Qatarului a construit Castelul Lusail în secolul al XIX-lea în zona de coastă a orașului.

SURSA: DIGI24


Articolul precedentBugetarii vor avea patru zile de odihnă – 6,7,8 și 9 mai
Articolul următorȘansa sorocenilor de a avea o stație de epurare: Cu 11 milioane de euro, bomba ecologică poate fi stopată / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.