KRAKEN, subvarianta Omicron: tot ce trebuie să știi

0
357

Sănătate

Pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 a început să scadă la nivel mondial, populația s-a reîntors la activitățile obișnuite. În lunile noiembrie și decembrie ale anului 2022, însă, a apărut un număr îngrijorător de infecții în mai multe state americane precum New York, dar și în China.

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății comunică faptul că au fost înregistrate infectări cu noua subvariantă COVID-19, Kraken, inclusiv în state europene, precum Marea Britanie. Chiar dacă numărul este deocamdată relativ redus, se observă o creștere constantă. În urmă cu câteva zile (ianuarie 2023) a fost depistată prima infecție cu Kraken în România, pacientul fiind un bebeluș care prezenta simptome ușoare.

Ce este noua subvariantă Omicron?

Noua subvariantă COVID, XBB.1.5, denumită şi Kraken (nume inspirat de monstrul subacvatic), este o mutație a variantei Omicron şi se răspândește cu repeziciune peste tot în lume, însă deocamdată nu există informații certe cu privire la gradul de periculozitate. Ceea ce este sigur, în schimb, e că numărul de persoane afectate este în continuă creștere.

Datele preliminare sugerează că XBB.1.5 are, în prezent, un număr de reproducere de aproximativ 1,6 – ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată de această subvariantă va infecta, în medie, alte aproximativ 1,6 persoane.

Care sunt simptomele asociate subvariantei Kraken?

Până în prezent s-a constatat că simptomele noii subvariante de COVID coincid în mare parte cu semnele infectării cu Omicron, Kraken fiind o submutație a acestui virus. Aceste simptome pot include: senzație de mâncărime în gât; dureri în zona inferioară a spatelui; congestie nazală; dureri de cap; senzație prelungită de oboseală; strănut;  transpirații nocturne; dureri musculare; simț alterat al mirosului.

Care sunt factorii de risc asociați cu subvarianta Kraken?

XBB.1.5 este considerată de către specialiști în domeniu ca fiind cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până în prezent. Această variantă de Omicron ar putea să se răspândească mult mai ușor din cauza unei scăderi a testării  la nivel mondial.

Instituțiile de cercetare au constatat că XBB.1.5 are o afinitate mult mai puternică pentru ACE2, un receptor cheie pentru virus, care îi permite să se lege mai ușor și îi crește transmisibilitatea.

Factorii de risc asociați cu noua variantă Omicron pot include: lipsa vaccinului sau a dozelor booster; nerespectarea strategiilor de menținere a sănătății publice; contactul cu persoane infectate; nepurtarea măștii.

Cum se transmite subvarianta Kraken?

XBB.1.5 este foarte transmisibil, păstrând în același timp capacitatea lui Omicron de a se sustrage sistemului imunitar. În ceea ce privește modalitățile de a transmite virusul de la o persoană la alta, acestea coincid în mare parte cu cele specifice mutației „mamă”, Omicron: contactul cu persoane infectate, atingerea suprafețelor după o persoană purtătoare a virusului, strănut, tuse, nepurtarea măștii.

Diagnosticul infecției cu subvarianta Kraken

Încă de la primele simptome sau după un contact cu o persoană infectată, sfatul medicului este esențial. Metodele de diagnosticare din prezent includ: examen clinic; test PCR; test rapid.

Care sunt opțiunile de tratament?

O mare parte dintre medicamentele utilizate pentru tratarea COVID-19 sunt eficiente ca răspuns împotriva variantei XBB.1.5. „Kraken”.

În funcție de alte tratamente urmate de pacient, medicul poate prescrie un tratament personalizat. De asemenea, se recomandă odihnă și evitarea contactului cu alte persoane.

Ce complicații pot apărea?

Deși este prea devreme pentru a afirma că noua subvariantă COVID-19 este mai periculoasă decât altele, trebuie să ținem cont că numărul de spitalizări este, într-adevăr, în creștere, iar rata de transmisibilitate este ridicată.

Care sunt modalitățile de prevenție?

În continuare, vaccinul rămâne cea mai eficientă modalitate de a preveni infectarea cu variantele și subvariantele COVID-19, inclusiv Kraken. De asemenea, testarea populației este o măsură preventivă ce permite menținerea situației sub control.

În plus, este esențial ca întreaga populație să respecte regulile specifice: distanțare;  evitarea contactului cu persoane infectate; purtarea măștii; evitarea spațiilor aglomerate.

În situația în care ai simptome care pot indica infectarea cu Kraken sau cu oricare dintre variantele COVID-19, este esențial să te prezinți la un consult.

În cadrul clinicilor MedLife beneficiezi atât de consultații de specialitate, cât și de posibilitatea de testare sau vaccinare (prima doză sau booster). Programările se efectuează telefonic sau online, prin completarea formularului.

SURSA: medlife.ro


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedent„Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!”
Articolul următorNatalia PAVEL: „Lucrurile mărunte le transform în artă” / GALERIE FOTO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.