Judecătorii vinovați de condamnarea la CEDO vor plăti prejudiciile provocate

0
103
Foto: pixabay.com

Statul va putea înainta acțiuni de regres împotriva judecătorilor vinovați de condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ministerul Justiției urmează să fie entitatea responsabilă pentru înaintarea acțiunilor de regres, iar termenul de atragere la procedura disciplinară va constitui cinci ani. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură joi, 16 iulie, la ședința Parlamentului, transmite IPN.

 

„Se flexibilizează termenul de atragere la răspundere materială a acestor judecători. Or, astăzi sunt niște termene restrânse, procedura fiind extrem de birocratizată, fapt care duce la ceea că statul, după hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, nu mai poate acționa, deoarece în majoritatea cazurilor expiră termenele de prescripție pentru ca aceștia să fie atrași la răspundere”, a declarat ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, în plenul Parlamentului.

 

Potrivit proiectului, judecătorii vor purta răspundere materială, proporțional gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate din bani publici.

 

În proiect se menționează că legea garantează principiul inviolabilității judecătorului, or, acesta urmează a fi tras la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă a fost stabilită vinovăția lui sau în acțiunile sau inacțiunile acestuia a fost constatată intenția sau neglijența gravă, potrivit unei proceduri disciplinare.

 

Ministrul a declarat că odată cu adoptarea acestui proiect, vor fi pornite acțiunile de regres, iar judecătorii nu vor mai putea să manipuleze opinia publică invocând imunitatea care le este garantată.

IPN

Articolul precedentConcursul de admitere se va desfășura în regim online.
Articolul următorCNAS a transferat banii pentru toate indemnizațiile adresate familiilor cu copii
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.