Iurie Șveț aduce pentru prima dată Republica Moldova în finala concursului „Wiki Loves”

0
397

Patrimoniul cultural ocrotit din Republica Moldova a fost recunoscut la nivel internațional, grație fotografiei câștigătoare din cadrul concursului internațional de fotografie Wiki Loves Monuments 2022. Iurie Șveț, un fotograf din Republica Moldova, a reușit performanța de a aduce țara sa în topul Wikipedia al celor mai bune imagini ale patrimoniului cultural.

Imaginea care i-a adus acestui fotograf recunoașterea internațională este o vederea matinală a bisericilor de lemn din Hirișeni și Gîrbova, care sunt expuse la Muzeul Satului din Chișinău. Această fotografie nu numai că a devenit cea mai bună imagine în concursul național, dar a determinat și juriul internațional să-i aloce locul 11 în clasamentul final. Este pentru prima dată când patrimoniul ocrotit din Moldova este recunoscut la acest nivel.

Wiki Loves Monuments este cel mai mare concurs de fotografie din lume, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. În 2022, Moldova a fost pe locul 11 din cele 39 de țări participante, depășind Letonia, Thailanda, Armenia și alte țări. Până în 2022 (inclusiv) numărul total de imagini încărcate a ajuns la aproximativ 2,75 milioane!

Un juriu local a identificat cele mai bune 10 imagini la nivel național, iar cei de pe podium au fost remunerați cu premii. Cele 10 imagini s-au alăturat altor 327 de fotografii din diferite țări pentru a participa în etapa finală, internațională. Concursul va continua și în 2023, iar organizatorii îi invită pe toți cei interesați să exploreze lista monumentelor ocrotite de stat și harta acestora, să le viziteze, să facă fotografii și să le încarce în septembrie pe Wikipedia.

Articolul precedentIN MEMORIAM GALINA ELISAVENCO
Articolul următorParlamentul European a cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.