Ion Mîțu – Maestrul Caricaturii din Drochia / VIDEO

0
291

De aproape cinci decenii, Ion Mîțu din Drochia transformă realitățile în caricaturi care surprind diverse aspecte ale vieții. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții atât naționale, cât și internaționale. Pasiunea sa pentru caricatură își are rădăcinile în perioada studenției, considerând că aceasta merge mână în mână cu spiritul de analiză și cu capacitatea de a sesiza subtilitățile și contradicțiile vieții.

„De mic copil îmi plăcea să desenez. Mergeam la Casa de Cultură, acolo era o bibliotecă alături. Răsfoiam cu plăcere revistele de acolo și îmi plăceau caricaturile mai ales. Mi-au rămas în memorie caricaturi din revistele „Огонёк”, „Крокодил”, „Chipăruș”…

Până la vârsta de 25 de ani, nu a avut posibilitatea să desenez. Fiind student, a luat în mâini ziarul „Известия”, și acolo erau niște caricaturi. Una din acele caricaturi era asemănătoare cu acea idee pe care domnul Ion o avea fixată în carnețel.

„Primele desene pe care am îndrăznit să le trimit la redacție, la Literatura și Arta, au fost în 1978. Am trimis vreo 4-5 caricaturi și au fost publicate doar 3. Am prins curaj și am început să trimit la revista Chipăruș. Mi-au publicat de asemenea, după care am continuat, iar o parte din caricaturile mele apăreau în revistă. Începând cu anul 2002, Transparency International Moldova a publicat rezultatele concursului de pictură contra corupției la care am participat și eu… Din 2012 până în prezent, Transparency International Moldova a scos la lumină câteva albume de caricaturi.”

De la primele sale desene publicate în reviste de prestigiu până la colaborările cu organizații precum Transparency International Moldova, parcursul său artistic este un exemplu de perseverență și pasiune pentru arta caricaturii. Operele sale continuă să inspire și să provoace reflexie, reprezentând o contribuție valoroasă la cultura artistică a Moldovei.


Articolul precedentSomnul dulce mult aduce: 5 sfaturi pentru a alege cele mai bune lenjerii de pat
Articolul următorVremea la Soroca: Prognoza meteo pentru miercuri, 17 aprilie 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.