Incubatorul de Afaceri Soroca – de la idee la prototip / VIDEO

0
422

Acum 12 ani la Soroca s-au pus bazele unui incubator de afaceri, fiind o idee inovativă pentru întreaga republică. Incubatorul de afaceri și-a propus de la început să instruiască antreprenorii în diferite domenii necesare dezvoltării afacerilor, dar şi să atragă diverse surse de finanţare pentru programe de educaţie antreprenorială a rezidenților. Și ca peste tot, la început a fost, ideea.

De activitatea și dezvoltarea Incubatorului de Afaceri de la Soroca depindea faptul dacă ideea, implementată de decenii în diferite colțuri ale continentului european, va prinde rădăcini la noi și va da roade. Din anul 2013, Incubatorului de Afaceri din Soroca i s-a atribuit numele de Gunnar Due Gundersen, în cinstea unuia dintre oamenii datorită căruia există această instituție.

Timp de 12 ani peste 50 de rezidenți au trecut prin acest incubator de afaceri. Unii activează în sfera de servicii, de la publicitate și consultanță, până la decor și export, iar alții s-au afirmat ca producători în industria ușoară, poligrafică sau textilă. Pe lângă activitățile comerciale, instituția găzduiește și un Fab Lab, un laborator digital care este o platformă interactivă unde proiectele virtuale se transformă în unele reale. Imprimantele 3D, mașina de tăiat cu laser, sau mașina computerizată de cusut și brodat sunt doar unele din instrumentele la care au acces cei interesați.

De-a lungul anilor, rezidenții au implementat zeci de proiecte, multe dintre care au fost și sunt realizate cu susținerea Uniunii Europene. Incubatorul de Afaceri Soroca „Gunnar Due Gundersen” își propune modernizarea nu doar a serviciilor oferite ci și a clădirii. În cadrul proiectului Rețeaua Start – Up Hub: Laboratoare antreprenoriale Regiunea de Dezvoltare Nord, clădirea urmează să și schimbe aspectul, inclusiv din perspectiva performanței energetice. Menționăm că Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova va beneficia, în anul 2022, de 104,8 mln lei pentru implementarea a 11 proiecte de dezvoltare regională noi, incluse în Documentul Unic de Program (DUP) pentru anii 2022-2024. Sumele vor fi alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Naționale (CNCDR) din 1 februarie 2022.

Incubatorul de afaceri de la Soroca s-a dovedit a fi nu doar un incubator pentru cei care și-au încercat norocul în afaceri, ci chiar a însăși ideii de incubator, care datorită suportului partenerilor de dezvoltare îmbină inovațiile cu utilitatea.

Acest reportaj a fost produs cu suportul proiectului „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene

Articolul precedentSoroca în 7 zile – „Observatorul” din 6 mai 2022 / VIDEO
Articolul următorTrei filme de groază pe care le poți viziona în zilele de odihnă
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.