Incendiu la Drochia, izbucnit din cauza unei plapume electrice defecte

0
151

În noaptea de 6 spre 7 noiembrie, pompierii din nordul R. Moldova au fost alertați pentru a lichida un incendiu izbucnit într-o locuință din satul Zgurița, raionul Drochia. În acest context, reprezentanții IGSU reamintesc reperat cetățenilor principalele reguli de exploatare a surselor de încălzit locuințele, scrie stiri.md

  Potrivit IGSU, cazul respectiv a fost înregistrat către ora 00:09. Pentru stingerea flăcărilor, la fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori și pompieri, transmite Știri.md. 

Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul unei odăi a casei de locuit cu suprafața totală de 167 metri pătrați. În timpul intervenției, pompierii au evacuat din interiorul casei o butelie de gaz, astfel evitând producerea unei explozii. Până la sosirea pompierilor, din interiorul locuinței a fost evacuat de către alte persoane, proprietarul, un bărbat de 67 de ani.

Angajații IGSU au reușit localizarea incendiului la ora 00:42 și lichidarea completă la ora 03:00. Prealabil, specialiștii au stabilit că incendiul ar fi izbucnit de la o plapumă electrică defectă. 

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu strictețe regulile de exploatarea a instalațiilor electrice, utilizate ca surse de încălzire. În acest sens nu se admite folosirea aparatelor defecte sau cele montate direct pe materiale combustibile, cu improvizații. 

De asemenea, pompierii recomandă populației să respecte cu strictețe regulile antiincendiare la utilizarea sobelor de încălzit în perioada rece a anului. Astfel, oamenii sunt rugați  să curețe coșurile de fum și să verifice starea de funcționalitatea a sobelor înainte de exploatarea acestora. 

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să nu aprindă focul în sobe utilizând benzină, motorină sau alte substanțe inflamabile. Mai mult, salvatorii solicită persoanelor să nu obtureze canalele de ventilare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea. Pentru evitarea situațiilor excepționale, specialiștii recomandă oamenilor să nu suprasolicite sobele de încălzit, să nu amplaseze haine, mobilier și alte bunuri în apropierea acestora, iar pe timp de noapte să stingă focul din sobe.

În contextul informării cetățenilor despre măsurile de prevenire a incendiilor în locuință, IGSU a elaborat anterior un spot social, prin care reamintește oamenilor principalele reguli de exploatare a sobelor de încălzit. Salvatorii și pompierii îndeamnă persoanele să se pătrundă de responsabilitate și să respecte cu strictețe bazele securității vieții, iar în caz de situații de risc aceștia sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Foto: Știri.md

 


Articolul precedentOpinia expertului: de ce la alegeri au votat mai multe femei decât bărbați
Articolul următorDirecţia Situaţii Excepţionale Soroca vă atenționează: fiți prudenţi la consumul ciupercilor!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.