Pentru sezonul rece guvernul a „pus de o parte” 400 milioane de lei pentru compensații. Veză dacă și tu poți beneficia de acestea.

0
598

 

Guvernul deja a decis şi ajutoare pentru următorul sezon rece, doar că nu pentru toţi. În primul rând vor primi compensaţii cei cu venituri reduse, doar că până acum nu există claritate cât de sărac trebuie să fii ca să fii şi elgibil pentru ajutor de la stat. Reporterul TVR MOLDOVA Maria Timofti a documentat subiectul şi vine cu detalii.

 

Pentru gestionarea mecanismului de compensare va  fi creat Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, un proeict  elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Compensația va fi  oferită pentru facturile la consumul de gaze naturale, energie termică  și energie electrică, în perioada noiembrie – martie.

COMPENSAŢII LUNARE PENTRU CONSUMUL DE:
– gaze naturale
– energie termică
– energie electrică

Pentru a beneficia de compensații lunare, consumatorii casnici se vor  înregistra în Registrul vulnerabilității energetice – un sistem  electronic, care va fi operaţional din toamnă şi va fi gestionat de  Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Acesta va permite acumularea  datelor necesare pentru încadrarea consumatorilor în una dintre  categoriile de vulnerabilitate energetică:

CATEGORIILE DE VULNERABILITATE ENERGETICĂ
– consumatori cu vulnerabilitate foarte ridicată
– consumatori cu vulnerabilitate ridicată
– consumatori cu vulnerabilitate medie
– consumatori cu vulnerabilitate scăzută
– consumatori fără vulnerabilitate energetică

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri ce vor fi aprobați de Guvern. Şi  anume: nivelul de venit al familiei, raportat la numărul de membri,  ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei şi tipul  sistemului de încălzire utilizată.

CRITERII PRIVIND ELIGIBILITATEA PRIMIRII COMPENSAŢIILOR
– Nivelul de venit al familiei
– Numărul de membri ai familiei
– Ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei
– Tipul sistemului de încălzire utilizat

Pe lîngă  compesații pentru perioada rece, se vor acorda și subvenții pentru  înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi cu altele eficiente din punct  de vedere energetic, înlocuirea corpurilor de iluminat, geamurilor şi  termoizilarea locuinţelor şi altele. Valoarea compensației se va stabili  în funcție de prețurile la energie.

În acest scop, în bugetul de stat  pentru 2022 au fost aprobate mijloace financiare în sumă de 400 milioane  de lei. Proiectul urmează să fie votat de Parlament, iar executivul va elabora un regulament de distribuire a ajutoarelor.

SURSA: tvrmoldova.md

Articolul precedentOrașul Vinița își deplânge jertfele atacului cu rachetă a rușilor
Articolul următorDespre războiul din Ucraina, în stil telegrafic
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.