În atenția celor care vor să vândă sau să cumpere pământ

0
669

   Consolidarea terenurilor agricole prin tranzacții funciare de vânzare-cumpărare – urmează să fie facilitată. Parlamentul a aprobat în lectură finală completări la Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În prezent legislația prevede că unitățile administrativ-teritoriale pot înstrăina prin vânzare-cumpărare doar terenurile ce țin de domeniul privat al satului sau orașului, la preț normativ, prin concurs sau la licitație. Însă nu este specificat clar cum se vor înstrăina drumurile tehnologice din interiorul câmpului. În situația în care o persoană a devenit proprietar al tuturor terenurilor dintr-un câmp sau al unei porțiuni din acest câmp, este imperios ca această persoană, în scopul consolidării, să privatizeze prin vânzare-cumpărare și drumurile din interiorul câmpului. Astfel, potrivit autorilor proiectului, este evident că drumurile în cauză nu pot fi scoase la licitație, deoarece nimeni în afară de inițiatorul procesului de consolidare nu are niciun interes de a procura terenurile ocupate de drumurile menționate. Vânzarea-cumpărarea se va efectua la cererea proprietarului terenurilor supuse consolidării, în cazul în care proprietar al acestui teren este una și aceeași persoană, și cu condiția să nu fie afectate procesele tehnologice de lucrare a terenurilor adiacente, precum și căile de acces către alte utilități.

Urmare a consolidării terenurilor agricole se va elabora un nou proiect de organizare a teritoriului, reieșind din scopul propus de proprietarul terenurilor consolidate.

SURSA: ipn.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.