Gimnaziul din Roșietici, la 55 de ani, de  existență: tradiție și excelență

0
154

    Evenimentul aniversar a fost unul deosebit, încărcat de emoție și marcat prin activități care să pună în valoare și să-i confere importanța cuvenita, iar participanții să comunice, să relaționeze și să se  identifice cu gimnaziul.

La celebrarea aniversării de 55 de ani a Instituției Publice Gimnaziul Roșietici, au participat oficialități locale și raionale, foști și actuali elevi, părinți, precum și reprezentanți de la Direcția Generală Educație Florești, care au rostit discursuri și mesaje de apreciere si de  felicitare,  adresate elevilor, cadrelor didactice și de conducere, personalului non-didactic din gimnaziu, precum și foștilor profesori, Generația de aur, care au și pus bazele înființării instituției de învățământ, în primăvara anului 1948. Profesorii din gimnaziu, au servit un model de urmat și pentru fosta elevă, Elena Suvac. Cum s-a exprimat, în luarea de cuvânt, a revenit în gimnaziul natal deosebit de prietenos, în care  elevii sunt tratați cu afecțiune si respect. Opinie susținută și de directoarea instituției, Victoria Podubnîi, care s-a referit și la copiii cu cerințe educaționale speciale, așteptați la ore cu  mult drag, beneficiind de toate  drepturile ca și semenii lor, iar serviciile sociale și educaționale, le sunt prestate, conform principiului „resursa urmează copilul”. Programul manifestărilor a continuat in Sala de festivități,  a gimnaziului unde, atmosfera nostalgică a fost animată de un program artistic prezentat de elevi, menit să trezească în sufletele participanților bucuria momentului revederii.

Un plus de valoare a adus evenimentului și prezența fostelor profesoare care și-au dedicat anii de viață acestei școli: Alexandra Bruma, Tamara Timofeevici, Silvia Tocarciuc, Tamara Arhirii, Iulia Rotaru, Tatiana Cușnir și Maria Chiviriga. În cadrul evenimentului festiv,    s-a ținut și un minut de reculegere în memoria profesorilor trecuți în eternitate. Una din surprize, a fost inaugurarea și sfințirea de către un sobor de preoți, din comună, a unei clase de învățare și recreere în aer liber, având locația în curtea școlii, într-o oază de verdeață. O clasă care poate să găzduiască la ore și activități extra-curriculare până la 30 de elevi, dotată  cu mese și bănci. Inițiativa aparține șefei  Direcției Genereale Educație, Diana Pantaz, care a oferit și o informație în acest context: „O clasa similara  în aer liber,s-a inaugurat recent și  în curtea  Gimnaziului din satul Jabca, iar actuala este a două la număr. Asta mulțumită proiectului pe care l-am lansat în raion, după modelul european „Şcoala altfel”. Am solicitat managerilor școlari să prea această inițiativă din considerente că , contactul cu natura, cu aerul curat, la umbra copacilor, ajută la starea de bine a elevilor, contribuie  la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, la reducerea stresului, stimularea și creșterea nivelului de creativitate”, a menționat Diana Pantaz, sef a Direcției Educație Florești. Participanții la eveniment au vizitat și Muzeul școlar de  istorie  și tradiție locală, care reprezintă și Cartea de vizită  a Gimnaziului  Roșietici. Potrivit, Galinei Ceban, directoare adjunctă, în cei de peste  10 ani de activitate, muzeul școlar și-a dovedit pe deplin potențialul benefic în instruire și educație: „Procesul de creare a muzeului  a fost deosebit de oportun și pentru implicarea elevilor în activitățile de colectare a exponatelor din satele de reședință a comunei Roșietici, unele aparținând chiar bunicilor. sau străbunicilor acestora și includ în sine  mai multe obiecte etnografice, toate autentice,  multe chiar valoroase. Vedem aici ustensile casnice, prosoape, vestimentație, avem și un covor vechi, din anul 1901, fotografii de epocă și tot felul de documente, scrisori  ale consătenilor de pe front, în al Doilea Război Mondial”. Muzeul, potrivit Eugeniei Gheorgiță, directoare adjunctă pentru educație, ajută elevii să descopere file interesante și din istoria școlii, având o colecție bogată de manuale școlare din diferiți ani, fotografii de epocă , rechizite și cataloage școlare, în care au fost trecute notele și absențele elevilor. Prezintă interes pentru vizitatori și albumele de absolvire din diverse promoții, cu profesorii  și cu toată clasa, precum și un set de uniforme școlare.

Oaspeții de onoare  la evenimentul aniversar au vizitat și școala construită în două nivele de toată frumusețea și asta, potrivit directoarei instituției Victoria Podubnîi, ca rezultat al implementării unui șir de proiecte educaționale: „În anul 2014, mulțumită Proiectului Fondului de Investiții Sociale din Moldova,  s-a construit un acoperiș nou, din țiglă metalică,     s-au schimbat articolele de tâmplărie, s-au executat lucrări de termoizolare a pereților. În cadrul altor proiecte, s-au reparat capital: sala festivă, cantina și blocul alimentar, sala de sport și vestiarele. Proiectul „Tekwil în fiecare școală”, a permis crearea în gimnaziu și a unui Laborator digital, dotat cu echipamente digitale  de ultimă generație, este un spațiu prietenos pentru învățare și foarte atractiv.  În curtea gimnaziului,  s-a amenajat și o parcare pentru biciclete. Primii au început să vină la ore pe două roți, unii din cadrele didactice care locuiesc în satele din apropiere, exemplul lor  a fost  urmat pentru promovarea modului sănătos de viața si de mulți dintre elevi”.

După finalizarea manifestărilor care au marcat 55 de ani de  existență a Gimnaziului Roșietici, participanții  s-au prins într-o horă, iar la despărțire, și-au imortalizat prezența, într-o poză de grup.

 Text: Pavel SAVCA

Imagini: Vera RUSU


Articolul precedentTinerii informaticieni de la Liceul Teoretic „Constantin Stere” au ocupat locuri de frunte la Olimpiada zonală la Informatică
Articolul următorDescoperă arta cultivării legumelor: inspiră-te de la Grigore Coțaga din Vasilcău / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.