(Galerie foto) Încondeierea ouălor — o frumoasă tradiție păstrată la Vădeni

0
188

La Centrul de creație “Viitorul” din satul Vădeni pregătirile pentru sărbătorile de Paști au demarat cu mult mai devreme. Aici își desfășoară activitatea Cercul de încondeiere a ouălor, frecventat de copiii din localitate. În rezultat apar lucrări demne de atenția tuturor. Așa învață și transmit vechea tradiție cei din Vădeni.

Activitatea copiilor este ghidată de meșterul popular Simion Lungu și bibliotecara Galina Negoiță, iar “magia” în urma căreia apar ouăle încondeiate se desfășoară în biblioteca din sat, unde am mers să urmărim procesul. “Lucrările pe care le fac elevii vor fi prezentate la expoziție, de aceea ouăle sunt eliberate de conținut, cu ajutorul unei seringi, iar dacă este pentru familie, poate rămâne întreg. Apoi se aplică desenul cu un creion, după care fiecare linie este repetată cu ceară caldă, aplicată cu condeiul. La final oul se pune la fiert în apa colorată, după care se șterge cu ulei ca să strălucească”, ne explică domnul Simion Lungu etapele meșteșugului.

Membrii cercului urmează fiecare pas cu multă migală, atenție și inspirație. “Prima dată este greu de încondeiat, deoarece lucrul este migălos, desenele sunt mărunte, apoi te obișnuiești. Eu am ales să desenez flori, iar apoi voi colora oul în roșu”, opinează Ana Vornicescu, elevă în clasa a VI-a. “În fiecare sâmbătă vin la Centrul de creație, unde îmi place să brodez și să încondeiez ouă. Acum desenez oul, apoi îl voi colora în culoarea mov, este mai deosebită și îmi place”, ne povestește Irina Mardari, elevă în clasa a VI-a. Cu deosebită sârguință lucrează și Ionela Sochircă, elevă în clasa a IV-a.

“Am aici cinci lucrări decorate cu floricele și figuri geometrice. Îmi place să vin la acest cerc, deoarece mi se pare că am talent și lucrările mi se primesc bine. Îmi place desenul, care mă ajută la încondeierea ouălor. Cel mai greu este să faci liniile drepte”, spune Ionela. “Eu frecventez Centrul de creație de mult timp. Îmi place arta de încondeiere a ouălor, este o ocupație creativă, interesantă și reprezintă o tradiție a noastră mai veche. Lucrările mele le voi colora în câteva culori, aplicându-le pe rând, în straturi”, ne împărtășește și Anastasia Vataman, elevă în clasa a VI-a.“La sat sunt mai puține cercuri și secții pentru copii, în comparație cu un oraș, opinează Galina Negoiță. Astfel, ne străduim să aibă ocupație copiii din sat care își dau interesul: desenul, creații hand made, încondeierea ouălor etc. Astfel promovăm cultura, tradițiile, biblioteca are activitate și viața în comunitate este mai interesantă, mai vie”.

Tinerele meșterițe aleg să încondeieze ouăle cu ceară sau să le decoreze cu frunze de păpădie, pătrunjel ș.a. și să le vopsească în diferite culori, utilizând pentru colorare cojile de ceapă, sfecla roșie sau chiar urzicile, așa cum spune tradiția că e bine și sănătos să facem, varianta cea mai ușoară, dar mai puțin sănătoasă fiind coloranții din comerț.
După ce au trecut tot procesul, lucrările elevilor bucură ochii.

Acestea vor fi prezentate în cadrul expoziției de la Festivalul de muzică sacră “Cu noi este Dumnezeu”, care va avea loc la Soroca în a treia zi de Paști, iar mai apoi vor fi expuse în sat, spre atenția tuturor locuitorilor.


Articolul precedentHRISTOS A ÎNVIAT!
Articolul următorFapte văzute, auzite și trăite (XII)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.