(Galerie foto) Atelierul măștilor frumoase

0
220

Prin piață sau magazine sunt la mare căutare și măștile. Unele mari și colorate, altele hidoase și de prost gust, dar fiecare cu… gustul său. Printre măștile populare sunt și cele care reprezintă personaje din filme și desene animate. Dar sunt și din cei care nu cumpără măști, ci le confecționează, iar printre aceștia sunt și elevii Școlii de Arte Plastice din Soroca.

Lut, ulei, ziare, vopsele și multă creativitate — acestea sunt ingredientele pentru măștile confecționate de elevii talentați de la Școala de Arte Plastice din Soroca. Și dacă în timpul anului au alte îndeletniciri, în preajma sărbătorilor de iarnă aceștia se pun pe creat măști. De obicei, creează chipuri de animale sălbatice și domestice, dar sunt și din cei care au și idei mai deosebite. Fiecare își alege ce personaj vrea, iar profesoara îi îndrumă. “Modelăm din lut formele, apoi lăsăm o zi-două să se întărească, îmi explică profesoara Corina Golub. Ungem masca cu un strat de ulei, rupem ziare, fiecare își aduce ziare de acasă sau de la bunei, inclusiv în măștile noastre sunt și bucăți din ziarul “Observatorul de Nord”. Punem cam vreo zece straturi de ziar cu clei. Apoi scoatem masca din lut, o dăm cu emulsie pe bază de apă și începem a o colora. La final dăm măștile cu lac și iar le lăsăm să se usuce. Cu ele mergem la expoziții, unii elevi le lasă la școală, iar alții le iau acasă”. Cei douăzeci de elevi care frecventează școala, împărțiți în două clase, au lecții de trei ori pe săptămână, inclusiv și sâmbăta. Vopsele își aduce fiecare de acasă, căci bani pentru artele frumoase statul nu prea găsește. Sau nici nu vrea să caute. Dar aceasta nu-i oprește pe elevi. Artiom Misac frecventează această școală de doi ani și vrea să învețe noi și noi tehnici în arta plastică. “Acesta este un urs pe care l-am făcut din imaginația mea, mi-l arată Artiom, care este și elev în clasa a șasea la Liceul “Alexandr Pușkin”. Am ales un animal interesant care poate avea diferite caractere. Este un urs brun, el merge încet, dar înoată repede. A ieșit un pic altfel decât cum mi-am dorit. Deși mă gândeam să-l las la școală, posibil o să-l iau la hăit. Cred că următoarea mască pe care o voi face va fi a unui câine de rasa husky”. În alt colț al atelierului Andreea Rotari creează chipul unei oițe. “Vin la Școala de Arte Plastice fiindcă îmi place mult să o frecventez, aici învăț să pictez în diferite tehnici, să aplic, să fac măști, îmi zice Andreea, care este și elevă în clasa a cincea la Liceul “Constantin Stere”. Am ales să fac masca unei oițe, fiindcă era frumoasă în desenul pe care l-am văzut. Am lucrat mult la ea, apoi după ce s-a uscat am dat-o cu guașă și am lipit-o cu vată, fiindcă nu aveam lână. Cred că o voi lăsa la școală”. Alături “apar” o văcuță, un porc, un lup, o girafă, un ghepard, ba chiar și un chip tipic pentru tradițiile triburilor, măști cu mult mai bune decât multe dintre produsele “made in China” de care sunt pline piețele și magazinele.

  • Artiom Misac, elev:
    “Am ales un animal interesant care poate avea diferite caractere. Este un urs brun, el merge încet, dar înoată repede. A ieșit un pic altfel decât cum mi-am dorit. Deși mă gândeam să-l las la școală, posibil o să-l iau la hăit”.
  • Andreea Rotari, elevă:
    “ Am ales să fac masca unei oițe, fiindcă era frumoasă în desenul pe care l-am văzut. Am lucrat mult la ea, apoi după ce s-a uscat am dat-o cu guașă și am lipit-o cu vată, fiindcă nu aveam lână. Cred că o voi lăsa la școală”.
  • Corina Golub, profesoară:
    “Ungem masca cu un strat de ulei, rupem ziare, fiecare își aduce ziare de acasă sau de la bunei, inclusiv în măștile noastre sunt și bucăți din ziarul “Observatorul de Nord”. Punem cam vreo zece straturi de ziar cu clei. Apoi scoatem masca din lut, o dăm cu emulsie pe bază de apă și începem a o colora”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.