(FOTO/VIDEO) Domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare și Sfânt, comemorat la Soroca

0
312

Astăzi, se împlinesc 515 ani de la moartea domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt. Cu acest prilej, la Soroca, a avut loc o festivitate cultural-religioasă de comemorare a domnitorului, care în cei 47 de ani de domnie (1457 – 1504) a purtat numeroase lupte împotriva dușmanilor cotropitori, a fortificat sistemul de apărare al ţării, a ctitorit numeroase biserici şi mănăstiri.

Evenimentul a debutat cu oficierea serviciului divin chiar în Cetatea Soroca, de către un sobor de preoți în frunte cu Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu.

Ulterior, pe scena din Cetate s-a derulat spectacolul cu genericul „Ștefan cel Mare – Întoarcerea”, după titlul cărții semnate de dramaturgul Valeriu Țurcanu, care a făcut o prezentare a volumului în fața publicului adunat la eveniment.

În cadrul spectacolului au evoluat actorii teatrului „Prometeu”, actorii teatrului „Veniamin Apostol”,  ansamblul vocal Divinitate, pârcălabul de Soroca, Nicolae Bulat. Cu un recital de cântec românesc a evoluat grupul folcloric „Mahala”, venit tocmai din localitatea Mahala, regiunea Cernăuți, Ucraina. Sorocenii au fost impresionați de repertoriul adus de artiștii de diferite vârste, printre care cântecele “Păsărică cenușie”, „Cântă cucu-n Bucovina” ș.a.

Evenimentul de comemorare, organizat de Secția raională Cultură și Turism Soroca, s-a încheiat cu depunerea florilor la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul municipiului Soroca.

GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.