Fiți atenți la cine și pentru ce vă cere bani / VIDEO

0
1884

Aliona Răilean, o femeie din municipiul Soroca, a avut o musafiră, la fel ca vecinii săi, care ruga să dea bani pentru A.O. „Moldova mea”, cu promisiunea că suma adunată va fi donată familiilor nevoiașe. Fiind vigilentă, a căutat pe internet mai multe informații despre această asociație, și a luat-o la întrebări pe femeie.

Aceasta i-a prezentat niște acte, o scrisoare de mulțumire de la ex-președintele Igor Dodon și a zis că totul este legal.

Amintim că anterior, Ziarul de Gardă a publicat reportajul „Moldova Mea”: Voluntariat pe bani și donații care nu ajung la destinație, în care a urmărit activitatea mai multor persoane care se prezintă ca fiind voluntari ai Asociației Obștești (A.O.) „Moldova Mea”, condusă de activistul Fiodor Ghelici. Voluntarii, care pot fi zăriți în mai multe locații și străzi aglomerate din Chișinău, dar și din alte orașe, opresc trecătorii și îi îndeamnă să doneze „cât îi lasă inima, pentru 21 de familii ai căror copii au grad de dizabilitate, suferă de insuficiență cardiacă, scolioză, leucemie și care sunt la evidență la Pretura Ciocana”. Colegii noștri au constatat însă că familiile ale căror istorii sensibilizează oamenii și îi fac să doneze nu au mai primit de ani buni ajutor din partea asociației conduse de Ghelici, în timp ce unele persoane pentru care se colectează bani deja au decedat.

Totodată, Inspectoratul de Poliție Soroca vine cu o recomandare pentru a nu cădea în plasa unor escroci:
🚨Infractorii nu dorm, aceștea au o diversitate de variante de a stoarce bani de la persoane care cad pradă emoțiilor la aflarea unor vești rele. În acest context, pentru a nu cădea victime escrocilor polițiștii din Soroca vă recomandă:➖ manifestaţi prudenţă şi deveniţi suspicioşi atunci când sunteţi abordaţi de persoane necunoscute care invocă diverse pretexte pentru a vă determina să le înmânaţi diverse sume de bani pentru oarecare acte de binefacere cu prezentarea diferitor documente sau conturi bancare; ➖ nu daţi dovadă de credulitate atunci când persoane necunoscute vă solicită sume de bani, în numele unui membru al familiei (soţ, fiu, fiică etc.) pentru rezolvarea unei probleme grave ce nu suportă amânare; ➖ fiţi suspicioşi atunci când vă sunt prezentate scenarii fictive însă aparent, dramatice şi nu cedaţi argumentelor afective folosite de escroci; ➖ evitaţi să luaţi decizii în stări emoţionale particulare sau foarte puternice: veţi greşi…negreşit! ➖ când sunteți anunțați despre un accident în care este implicată o rudă apropiată, nu ezitați, sunați-vă întâi rudele, nu dați crezare unor persoane necunoscute! Ideal ar fi să nu aveţi nici un fel de comunicare cu escrocii: cu cât staţi mai mult de vorbă cu ei, cu atât creşte riscul de a fi înşelaţi❗ Întotdeauna puteți apela numărul de urgență 112 și semnala tentativele de înșelăciune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.