Fără glumă, de la 1 aprilie, pentru mai multe categorii de populație vor crește alocațiile lunare

0
243
dacă în 2019 salariul de funcție a deputatului era de 13.940 de lei, atunci în 2020 este deja 18.122 de lei.

  Astăzi a fost publicat, în Monitorul Oficial, Decretul de promulgare și Legea privind modificarea articolului 2 din Legea nr. 121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, scrie moldpres.md

Astfel, începând cu 1 aprilie vor crește alocațiile oferite participanților la războiul de pe Nistru, la acţiunile de luptă din Afganistan şi la acţiunile de luptă de pe teritoriile altor state, persoanelor cu dizabilităţi și soții supraviețuitori de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, a acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova și a lichidării consecinţelor avariei de la Cernobîl.

Totodată, vor crește alocațiile lunare pentru copiii persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului decedate, copiii participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, decedaţi. Alocația este prevăzută pentru copii până la atingerea vârstei de 18 ani sau după această vârstă, dacă îşi continuă studiile în instituţiile de învăţământ la cursurile de zi până la terminarea studiilor.

Alocații majorate vor fi acordate și unuia dintre părinţii participanţilor la acţiunile de luptă în timp de pace sau la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova căzuţi la datorie sau decedaţi în timpul îndeplinirii obligaţiilor serviciului militar în termen în rândurile Armatei Sovietice sau ale Armatei Naţionale sau ai participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, decedaţi.

Vor beneficia, de asemenea, de majorare persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru fiecare categorie creșterea va constitui 250 de lei. Astfel, în funcție de categoria de beneficiari, cuantumul minim va crește până la 800–1800 de lei.

Prevederile prezentei legi se pun în aplicare de la 1 aprilie curent. Guvernul, în termen de o lună de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta. Casa Națională de Asigurări Sociale va ajusta cuantumurile alocațiilor lunare de stat stabilite până la intrarea în vigoare a prezentei legi pentru categoriile de persoane menționate la art. I la cuantumurile ce urmează a fi aplicate începând cu 1 aprilie 2023.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentGrădinița de copii din satul Hristici are acoperiș nou, care a costat 898.000 de lei
Articolul următorTrauma soroceanului Vitalie Damașcan din meciul cu Cehia nu pare a fi una gravă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.