Fanfara de la Zaim – câștigătoarea Premiului Mare la festivalul-concurs „Fanfara Argintie”!

0
1154

După câțiva ani de „acalmie ” forțată de pandemie, la Soroca a avut loc ediția cu numărul XVI a tradiționalului festival-concurs de muzică de fanfară. Dizolvată cu iarmarocul, la fel de tradițional, „Produs de Soroca”, „Fanfara Argintie” a căpătat anul acesta nuanțe deosebite, iar evoluția splendidă a celor 12 orchestre din concurs plus recitalurile de zile mari prezentate de Orchestra prezidențială, fanfara Palatului de cultură din municipiul Soroca și vestita fanfară „Zece Prăjini”, din satul cu același nume din județul Iași (promotoare a stilului balcanic „a-la Goran Bregovici”) au făcut mai mult decât deliciul publicului. Or, cele câteva sute de soroceni și oaspeți ai urbei au savurat din plin bogăția și splendoarea acestui gen nemuritor de artă.

Și precum astfel de concursuri au și învingători (dar nu și învinși, cu siguranță!), juriul format din personalități de talie au decis că, anul acesta Premiul Mare să meargă, pe merit și pe bună dreptate!, la fanfara „Valentin Luchianov” (dirijor Ion Veste) din satul Zaim (Căușeni)!  Locul I a revenit fanfarei Consiliului raional Ialoveni (dirijor Grigore Vârlan. Locul II a fost câștigat fanfara „Ciocârlia” de la Ștefan Vodă (dirijor Igor Dumitrașcu), secondată de splendidele majorete, iar locul III a fost decernate fanfarei din comuna Măgdăcești, raionul Criuleni (dirijor Mihai Onica), fanfarei din satul Hăsnățenii Mari, raionul Drochia (dirijor Andrei Arhirii) și fanfarei „Plai Nistrean” din Rezina (dirijor Ion Stavinschi). De premii speciale s-au învrednicit fanfara din satul Colicăuți, raionul Briceni – dirijor Dumitru Lisii, fanfara „Trompetele Argintii” din Drochia – dirijor Alexandru Focșa și fanfara „Dumbrava” de la Șoldănești – dirijor Aurel Julavschi. Cu Mențiuni din partea juriului au plecat acasă fanfara „Andrei Suruceanu”, de la Palatul de Cultură din Orhei – dirijor Ștefan Tururta, fanfara de la Casa de cultură din orașul leova – dirijor Ion Nicu și fanfara „Stejăreii” din satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești – dirijor Ghenadie Armaș.

Felicitări tuturor laureaților! Onoare organizatorilor! Memorie veșnică celui care a pus temelia acestui extraordinar festival – Grigore Zănoagă care, cu siguranță, s-a bucurat de acolo, din Ceruri…

Articolul precedent76 de persoane s-au înecat, din neatenție sau din neglijență
Articolul următorAndrei Arhirii – un James Last de Hăsnășenii Mari!
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.