FALS: Cetățenii americani își iau adio de la produsele din UE

0
122

Mai multe instituții de presă din Federația Rusă au manipulat și au scos din context informațiile despre decizia SUA de a majora tarifele la mai multe produse provenite din statele membre ale Uniunii Europene. Informațiile despre scandalul comercial dintre SUA și UE au fost în topul știrilor presei ruse, iar unele redacții au speculat că SUA au interzis produsele europene pe piața americană.

„Americanii nu vor mai consuma produse europene”

O știre a postului rus de televiziune Ren TV a prezentat subiectul ca și cum cetățenii americani nu vor mai putea consuma produsele fabricate în statele UE. „Americanii își iau la revedere de la cașcavalul din Europa din cauza taxelor împotriva UE”, a titrat postul de televiziune, adăugând că americanii „vor trebui să uite” și de vinurile de elită din Europa.

Știrea a fost preluată de mai multe platforme online, cum ar agregatorul de știri Imag.one sau portalul Theuk.one. Theuk.one se prezintă drept un portal cu știri despre Marea Britanie în limba rusă, care prezintă „doar informația brută, fără comentarii”.

Un titlu similar a publicat și Sputnik Belarus – „Fără cașcaval și vin: SUA au anunțat introducerea taxelor pentru mărfurile din Europa”.

Americanii vor consuma produse europene. Doar că ele vor fi mai scumpe

De fapt, SUA nu au interzis produsele europene, ci au impus taxe de 25% pentru o serie de produse alimentare și de 10% pentru avioane. Această decizie de suprataxare a unei game largi de mărfuri, printre care se află și numeroase produse alimentare din țările comunitare aparține administrației președintelui american Donald Trump. Astfel, mărfurile cu taxe mai mari nu vor dispărea, dar vor fi mai scumpe, după cum menționează experții americani.

Sub incidența noilor taxe nu cad  toate mărfurile din spațiul comunitar, așa cum sugerează mai multe titluri, inclusiv al RIA Novosti, dar e vorba de aproximativ 150 de categorii de produse. Printre alimentele europene suprataxate se află napolitanele, brânzeturile, măslinele din Spania, vinurile din Franța, scotch-ul fabricat dintr-un singur malț și wiskey-ul, untul, uleiul de măsline etc.

Războiul comercial SUA-UE

Așa-numitul conflict „Airbus-Boeing” este vechi de aproximativ 15 ani. SUA s-au plâns la Organizația Mondială a Comerțului pentru subsidiile făcute de UE companiei franceze de avioane – Airbus, care afectau astfel interesele companiei americane Boeing. OMC i-a dat câștig de cauză Washingtonului și i-a permis să impună tarife în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de dolari.

Statele Unite au fost anul trecut principalul partener al Uniunii Europene în comerțul cu produse agro-alimentare. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, primele cinci destinații pentru produsele agroalimentare exportate de Uniunea Europeană continuă să fie Statele Unite, China, Elveția, Japonia și Rusia, unde merg 40% din exporturile UE.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a Asociației Presei Independente (API) și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Articolul precedentПЕРВЫЙ ТРЕНИНГ в области медиаобразования в Бэлць,  для педагогогов северных районов страны, преподающих на русском языке
Articolul următorAre mult timp liber? Ocupații potrivite pentru copilul tău în Soroca!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.