Este sau nu cuptorul cu microunde periculos pentru sănătate?

0
500
Sursa foto: libertatea.ro

Cuptorul cu microunde este un aparat indispensabil în multe gospodării, oferind rapiditate și comoditate în încălzirea și gătitul alimentelor. Însă, de-a lungul timpului, au apărut diverse controverse legate de siguranța utilizării acestui aparat și de potențialele riscuri asupra sănătății. 

Microundele sunt unde de înaltă frecvență care fac parte din spectrul electromagnetic, alături de radiația vizibilă. Utilizate în diverse domenii, de la telecomunicații la medicină, acestea joacă un rol important și în bucătării. Prin interacțiunea lor cu diverse materiale, microundele sunt capabile să încălzească rapid alimentele. Dar cât de sigure sunt acestea?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cuptoarele cu microunde sunt sigure de utilizat, cu condiția să fie respectate instrucțiunile producătorilor. Designul acestor aparate asigură că microundele rămân conținute în interiorul cuptorului și nu pot scăpa în exterior atâta timp cât ușa este închisă și funcționează corect. Standardele internaționale în vigoare impun producătorilor să creeze cuptoare care să nu permită scurgeri de microunde, însă riscurile pot apărea în cazul aparatelor deteriorate sau modificate. De aceea, este esențial ca utilizatorii să verifice starea ușii și a garniturilor acesteia și să se asigure că toate sistemele de siguranță funcționează corespunzător.

Un alt aspect important de menționat este faptul că alimentele gătite în cuptorul cu microunde nu devin „radioactive”, iar energia microundelor nu rămâne în cuptor sau în alimente după ce aparatul este oprit. Practic, microundele funcționează similar luminii: odată ce sursa este oprită, energia nu mai există.

Așadar, specialiștii de la OMS afirmă că utilizarea cuptoarelor cu microunde este sigură, atât timp cât acestea sunt întreținute corespunzător și sunt folosite în conformitate cu recomandările producătorilor. Respectarea acestor măsuri poate preveni orice potențial risc, asigurând astfel un mod convenabil și rapid de a găti alimentele fără pericole pentru sănătate.


  • ETICHETE
  • DC
Articolul precedentA pus 3 frunze de dafin pe telefonul mobil și a descoperit un truc
Articolul următor20 de fapte incredibile despre mirosuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.