Două eleve sorocene printre învingătorii concursului de eseu la Istorie (ediția a IV-a)

0
91

În perioada 13 noiembrie-1 decembrie 2023 Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți în colaborare cu Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Catedra de Științe socioumane și asistență socială (USARB) au organizat Concursul de eseu la Istorie, ediția a IV-a cu genericul „Marea Unire din 1918: impact social, economic și spiritual”. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa și sub patronatul PS ANTONIE, Episcop de Bălți. Concursul a devenit unul foarte popular în rândurile tinerilor și anul acesta a participat un umăr impresionant: 320 de elevi (cl. IX-XII) interesați de Istorie care își fac studiile (sau locuiesc) în municipiul Bălți și raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița, Ungheni, Chișinău.

Scopul concursului a fost de a încuraja elevii să studieze importante file de istorie și să promoveze valorile neamului. Lucrările și răspunsurile au fost jurizate de personalități notorii: dr., conf.univ., Ionuț  NISTOR, directorul Departamentului Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie; lector univ., Adrian-Bogdan CEOBANU, UAIC; dr., conf.univ. Adrian VIȚALARU, UAIC, conf. univ., dr., Lidia PĂDUREAC, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Dumitru BOB, profesor de istorie, grad didactic superior, directorul LT „Mihai Eminescu”, Sipoteni, Călărași.

În baza punctajului obținut la eseu și a răspunsurilor verbale ale concursanților Juriul a stabilit învingătorii.

În data de 1 decembrie 2023 a avut loc ședința festivă de încheiere a Concursului. Câștigătorii au fost felicitați de PS ANTONIE, Episcopul de Bălţi, Mitropolia Basarabiei și dr. Lidia PĂDUREAC, prim-prorector pentru activitatea didactică USARB. Laureații au primit Diplome de performanță; câștigătorii – premii (oferite de Episcopia de Bălți): tablete educaționale, seturi de cărți și Diplome de excelență. Laureații Concursului vor beneficia și de o excursie la locurile încărcate de istorie din Iași, organizată de Episcopia de Bălți.

Deținătorii Diplomelor de excelență au venit cu mesaje de gratitudine și au menționat emoțiile pe care le-au trăit elaborând eseul ce reflectă impactul Marii Uniri asupra dezvoltării sociale, economice și spirituale a Spațiului Românesc.

Lista Învingătorilor Concursului de eseu la Istorie (ediția a IV-a)

MAREA UNIRE DIN 1918: IMPACT SOCIAL, ECONOMIC ȘI SPIRITUAL

Locul I (tabletă educațională)

Veverița Daniela, cl. IX, LT „B. P. Hasdeu”, Bălți, profesor: Ina Veverița;

Copacinschi Corina, LT „Mihai Eminescu”, Bălți, profesor: Vasilache Svetlana.

Locul II (1500 lei md)

Ceban Ionela, cl. X, s. Țepilova, Soroca, „Ion Creangă”, profesor: Macovei Viorica;

Lachi Lina, LT „Alexei Mateevici”, Dondușeni, profesor: Roman Botezat.

Locul III (1000 lei md)

Codreanu Marius, cl. X, LT „Mihai Eminescu”, Bălți, profesor: Vasilache Svetlana;

Ghilețchi Mihaela, cl. XI, LT „Ion Creangă” Bălți, profesor: Nelea Chihai

Mențiuni (set de cărți)

Bostan Crina, cl. XI, LT „Olimp”, or. Sîngerei, profesor: Crigan Igor;

Crăciun Alexandrina, cl. XII, LT „N. Casso”, profesor: Ignatiuc Viorica;

Cozariuc Alex, gimnaziu Negurenii-Vechi, profesor: Cozariuc Sergiu;

Brînza Daniela, cl. XII, LT s. Mălăiești, rnul Criuleni, profesor: Antocica Rodica;

Buga Ciprian, cl. X, LT „Ion Creangă” Rădoaia, Sîngerei, profesor: Petrov Vitalie;

Andriuța Daria, cl. X, LT „Ion Creangă”, Soroca, profesor: Macovei Viorica.

sursa: media.usarb.md

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentRezultatele obținute de sambiștii soroceni la Campionatul Republicii Moldova rezervat seniorilor: o medalie de aur, o medalie de argint și două medalii de bronz
Articolul următorPerfectarea actelor românești la Bălți – ușor și legal cu JustConsult. Acum, în oficiu nou
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.