Doi diplomați ruși sunt cercetați pentru spionaj în Bulgaria

0
34
https://moldova.europalibera.org/a/bulgaria-doi-diploma%C8%9Bi-ru%C8%99i-cerceta%C8%9Bi-pentru-spionaj/30395192.html
https://moldova.europalibera.org/a/bulgaria-doi-diploma%C8%9Bi-ru%C8%99i-cerceta%C8%9Bi-pentru-spionaj/30395192.html

Anunțul vine după ce procuratura de la Sofia a anunțat că cercetează trei cetățeni ruși în cazul otrăvirii producătorului de armament Emilian Ghebrev.

Bulgaria a acuzat trei cetățeni ruși pentru tentativa de otrăvire a producătorului de armament Emilian Ghebrev, a fiului acestuia Hristo și a directorului companiei sale, EMKO, Valentin Tahciev. Rușii sunt urmăriți prin Interpol. Sofia a acuzat azi de spionaj doi diplomați ruși.

Procuratura nu a dezvăluit numele celor trei cetățeni ruși, puși în urmărire Interpol cu notificare de cod roșu. Se afirmă că cei trei au încercat otrăvirea victimelor prin intoxicare cu o substanță de tip fosforoorganic. Actul criminal a fost comis în perioada 28 aprilie – 4 mai 2015.

Astfel, Bulgaria confirmă, în mod oficial, cel de al doilea caz în Europa de folosire a unei substanțe de tip Noviciok.

Motivele atacului împotrivă celor trei cetățeni bulgari nu au fost anunțate.

Fostul procuror șef Sotir Țațarov a declarat că există o strânsă legătură între persoanele căutate prin Interpol și prezumptivii atacanți ai lui Serghei Skripal, unul dintre care a vizitat de mai multe ori Sofia, inclusiv în perioada otrăvirii lui Ghebrev și celelalte două persoane. Este vorbă de ofițerul de la Serviciul rus de informații militare GRU cu numele de cod Serghei Fedotov, identificat ca fiind în realitate Denis Sergheev.

Săptămâna trecută, au apărut înregistrări video, care îl arată pe unul din prezumptivii otrăvitori, în garajul companiei EMKO. Înregistrările au fost trimise pentru analize în SUA.

Purtătoarea de cuvânt al ministerului rus de externe Maria Zaharova a declarat că Bulgaria și Rusia trebuie să colaboreze în vederea rezolvării cazului Ghebrev. Ea s-a plâns că ambasada Rusiei la Sofia nu a fost informată pentru acțiunile procuraturii bulgare.

Relațiile între Sofia și Moscova au suferit azi o nouă lovitură, după ce procuratura bulgară a acuzat de spionaj doi diplomați ruși. Unul – prim-secretar la secția consulară a ambasadei ruse – a colectat informații politice secrete, celălalt, care lucra la Reprezentanța comercială a Rusiei – informații secrete despre energetica bulgară. Anchetele au fost oprite pentru că cei doi prezumptivi spioni au imunitate diplomatică.

În octombrie 2019. un alt diplomat rus a fost acuzat de spionaj și declarat persona non grata. Ministerul bulgar de externe a refuzat acreditarea diplomatului rus care urma să devină atașat militar. Un diplomat bulgar a fost expulzat de la Moscova, în semn de reciprocitate.

SURSA: www.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.