Detergenții pot fi mai periculoși decât credem

0
131

Biblioteca Publică „Mihail Sadoveanu” din orașul Soroca a găzduit avtivitatea de informare și conștientizare a impactului detergenților asupra sănătății și asupra mediului înconjurător.

În cadrul evenimentului au praticipat elevi ai Colegiului „Mihai Eminescu” din Soroca și profesori, care au fost informați în materie de nivelulde risc pe care îl aduc anumiți detergenți după compoziția chimică pentru sănătate și pentru apă, diverse recomandări de evitare a leziunilor pielii, al inhalării substanțelor chimice din detergenți, substanțe care pot duce la  iritații, alergii și cancer, dar și găsirea diverselor metode alternative pe care le putem utiliza în curățare.

Potrivit, coordonatoarei proiectului din cadrul Centrului Național de Mediu, Adriana Velicinschi, acești detergenți au anumiți compuși chimici, care ajung la stația de epurare, dacă orașul o are, dar aceasta nu are proprietatea de a dizolva aceste substanțe chimice, care nimeresc în ape. „Stația de epurare nu este în stare să neutralizeze toți acești compuși și apa fără culoare, fără miros, fără aromă, se întoarce la noi în robinet. Chiar dacă ni se pare că apa e filtrată, ea oricum conține multe substanțe toxice atunci când noi o bem. Acesta este motivul pentru care am venit să vorbim despre impactul negativ al detergenților, pentru că, deseori oamenii nu conștientizează acest lucru.”, a menționat Adriana Velicinschi.

La întrevedere, participanții au avut ocazia să discute cu exprete în mediu și sănătate despre procesele chimice care au loc în ape, după utilizarea detergenților, despre componența chimică a detergenților cu un nivel ridicat de pericol asupra sănătății și depistarea produselor biodegradabile și bio de pe rafturile magazinelor, care nu necesită un efort sporit, decât citirea ambalajelor.

Astfel, li s-a explicat ce înseamnă detergenții, tipurile de detergenți și prin ce se deosebesc aceștia, precum detergenții biodegradabili și detergenții bio. De asemenea,  li s-au adus la cunoștință anumite noțiuni chimice importante pentru a înțelege subiectul: enzime, tensiune superficială a soluției de spălare, etc. Eudochia Tcaci, șefa Centrului de Sănătate Publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Chișinău împreună cu Maria Sandu, doctor în chimie la Institutul de Ecologie și Geografie,  le-au prezentat tinerilor compușii de bază ai detergenților, dar și ceilalți compuși, care sunt adăugați în detergenți pentru anumite proprietăți specifice. Pentru evitarea situațiilor neplăcute li s-a recomandat să citească atent de pe etichetă conținutul chimic al detergenților, să utilizeze mănuși de cauciuc la necesitate, să poarte măști pentru a evita inhalarea produsului, etc.  De asemenea, Maria Sandu le-a vorbit despre partea legislativă ce ține de permisiunea utilizării anumitor substanțe chimice în Republica Moldova pentru detergenți și anumite incoerențe în legislație la acest capitol.

Metode alternative utilizate în curățare au fost propuse chiar de cei prezenți, precum bicarbonatul de sodiu, oțetul, acidul citric, săpunul natural și altele.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost realizat un experiment, și anume, a fost creat un produs bio de către una din voluntare. Pentru experiment a fost necesar ¼ de săpun natural ras prin răzătoare, 3 linguri rase de bicarbonat de sodiu și jumătate de sticlă cu apă de 0,5l. Toate aceste produse s-au turnat într-un borcan, apoi a fost agitat câteva minute. După trei zile, produsul final poate fi utilizat pentru curățarea diverselor obiecte.

„Astăzi la Soroca suntem la al șaptelea eveniment din zece. Organizăm în total zece evenimente în întreaga țară. Prin aceste activități ne-am propus să interacționăm cu 3000 de oameni, unde vorbim despre impactul direct și indirect al detergenților asupra mediului și asupra sănătății. La evenimentele noastre avem persoane de diferite vîrste, dar mai ales tinerii. La tineri putem întări niște comportamente și niște abilități pe care să le utilizeze. Celălat target de vârstă astăzi au văzut, astăzi au mers și au procurat. Ne-am propus să organizăm astfel de evenimente, pentru că nimeni altcineva din țară nu a atins acest subiect. Din păcate, omul  cu apa uzată de la el din casă este cel mai mare poluator al apelor de suprafață și tot noi ca consumatori vrem ape bune, ape curate. Avem multe așteptări de la autorități pe care dăm vina, dar principalii poluatori suntem noi, cei de acasă. De aceea, vrem prin aceste sesiuni de informare ca oamenii să conștientizeze acest lucru, să schimbe locul lui de cumpărătură, să-și schimbe detergenții, ca  apa care se diversează zilnic de la el din casă, să nu fie o apă atât de toxică.”, a concluzionat Adriana Velicinschi, coordonatoare proiecte în cadrul Centrului Național de Mediu.

„Informația este foarte utilă, pentru că noi ne aflăm într-un mediu în care suntem principalii poluatori. Poluăm zi de zi prin detergenții pe care îi utilizăm și care sunt toxici. Este foarte bine ca pe viitor, tinerii care sunt prezenți să utilizeze produsele bio, care sunt mai ieftine chiar și care pot fi produse acasă, de sine stătător. Este posibilitate, trebuie să fie dorință” a opinat Daniela Fiodorciuc, profesoară de geografia mediului la Colegiul „Mihai Eminescu”, Soroca

„Acest eveniment pentru mine nu e primul. Eu demult promovez, cel puțin detergenții care sunt biodegradabili, fiincă avem o problemă pe întreaga țară. Neavând stație de epurare și știind că cele care sunt în țară la noi sunt practic nelucrătoare,cel puțin 50% din ele, utilizând produse biodegradabile, ajutăm ca în natură să se deverseze apă mai prielnică naturii.”, a menționat, Valentina Jamba, președinta organizației neguvernamentale ECO-SOR.

„Este foarte util, mai ales informația despre detergenți, pentru că, în ziua de azi majoritatea oamenilor nici nu se gândesc cât este de toxic ceea ce folosim noi zilnic. Dar este și mai important pentru noi, pentru că la noi în oraș, toate apele reziduale sunt deversate în râul Nistru, iar acolo, nu numai detergenți se găsește, iar la această problemă nu atrage nimeni atenția. Dacă oamenii nu s-ar gândi doar la propria igienă, ci și la igiena din jurul nostru și ar utiliza detergenți biodegradabili, ar fi pentru localitatea noastră și pentru oamenii care trăiesc în ea”, a conchis Daniel, participant la eveniment.

Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Implicarea grupurilor țintă în promovarea managementului integrat pe râuri mici din Republica Moldova”, implementat de Centrul Național de Mediu, în baza grantului oferit de Proiectul SDC-ADA „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul de apă și sanitație în Republica Moldova (Faza 01)”

Alina Baran

 

Articolul precedentLa Chișinău a avut loc prezentarea plachetelor de informare turistică despre municipiul Soroca
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Toamna aurie
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.