Detalii de la inaugurarea Secției de neurologie, după reparație capitală

0
338

Secția neurologie a Spitalului raional Soroca și-a redeschis ușile pentru pacienți și lucrătorii medicali, după reparație capitală. Lucrările au durat câteva luni și au costat cca 1,9 milioane lei. Banii investiți provin din fondurile alocate de autoritățile raionale și Compania Națională pentru Asigurări în Medicină (CNAM), dar și din sursele instituției medicale, a menționat directoarea spitalului, Angela Rusnac, la ceremonia de inaugurare.

În așteptarea oaspeților invitați la ceremonia de inaugurare a secției

Secția neurologie a fost amplasată, anterior, în una din clădirile spitalului din centrul orașului (str. Kogălniceanu). Acum însă, activitatea secției a fost transferată în clădirea spitalului de pe strada Testemițanu. Neurologia se află la etajul trei și ocupă aproximativ jumătate de etaj. Anterior pe întreg etajul trei funcționa Centrul perinatal Soroca sau, popular vorbind, maternitatea, unde de asemenea s-au făcut lucrări de reparație capitală, dar a fost redus spațiul destinat viitoarelor mămici din Soroca, iar în unele cazuri din Florești și Drochia…
În cadrul lucrărilor efectuate în noul sediu al Secției neurologie a fost renovat sistemul de electricitate, au fost instalate uși și geamuri noi, schimbată pardoseala. Totodată, au fost instalate chiuvete noi etc. Secția are opt saloane pentru pacienți, încăperi destinate medicilor, asistentelor medicale și spații pentru proceduri medicale.
La eveniment au participat deputatul în Parlament Boris Golovin, fostul deputat Efim Agachi, șefa filialei Soroca a CNAM Ălla Ursu, președintele raionului Soroca Ghenadie Muntean, consilieri raionali și specialiști ai Aparatului președintelui raionului, șefii altor secții și lucrători medicali din cadrul spitalului.

Deputatul Boris Golovin și șeful raionului Ghenadie Muntean, inaugurează oficial secția
  • Angela Rusnac, directoarea ÎMSP Spitalul raional Soroca:
    “În ultimii doi ani, în Republica Moldova și în raionul Soroca se simte o tendință de creștere a morbidității și mortalității prin patologiile cerebrovasculare, care sunt în avansare și la persoanele apte de muncă. De aceea a fost o necesitate de a deschide această secție pentru a ajuta pacienții care suferă de aceste patologii. Important e că această secție a putut fi reamplasată într-o bază care acordă servicii medicale de urgență, unde avem unitatea de primire de urgență, secția de reanimare…”.
  • Vladimir Rusnac, șeful Secției neurologie:
    “Am activat în mai multe localuri, în spitalul din Ocolina, reprofilat în spital neurologic, în secția din vale, dar nu poți compara ce a fost și ce este. Mulțumesc frumos președintelui raionului și consilierilor care în fiecare zi erau aici cu sfaturi, cu idei noi, cu propuneri”.
  • Ghenadie Muntean, președintele raionului Soroca:
    “Vorbeam la începutul anului 2018 că avem intenția de a renova la spitalul raional câteva secții, toți priveau ca la un vis, și mă bucur că la finele anului acest vis a fost realizat cu succes în trei secții, iar prima în anul acesta este Secția neurologie, una așteptată, dorită, necesară. Am găsit posibilități necesare împreună cu CNAM, Consiliul Raional. Costul reparațiilor este de cca 1,9 milioane lei”.
foto: Ludmila Talmazan

Potrivit inscripției afișate la intrare în secția proaspăt renovată, la aceste lucrări a contribuit financiar și Consiliul Județean Suceava, care însă nu a fost pomenit la ceremonia de inaugurare, iar reprezentanții partenerilor de peste Prut nu erau prezenți. Ghenadie Muntean explică asta prin faptul că lucrările de reparație a sistemului electric, pentru care Consiliul Județean Suceava a alocat bani, au fost efectuate pe tot etajul trei, atât pe jumătatea ocupată de maternitate, cât și pe cea în care este mutată Secția neurologie. De aceea finanțatorii au fost menționați pe inscripție, dar în graba pregătirilor pentru inaugurare, partenerii nu au fost invitați, a precizat președintele raionului.

Investițiile realizate la Spitalul Raional Soroca în perioada 2018-2019

Amintim că, în luna decembrie, a fost dată în exploatare după reparație capitală Secția boli interne, iar mai devreme, Centrul perinatal Soroca și Secția traumatologie.
Potrivit autorităților raionale, investițiile în această instituție medicală vor continua cu efectuarea lucrărilor de reparați în Secția pediatrie, a menționat președintele raionului Soroca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.