Departamentul francez Vendée, exemplu și pentru Soroca (III)

0
187
Ion Ștefăniță, directorul AIRM, manevrează ecranul masiv prin care invizibilul devine vizibil
Ion Ștefăniță, directorul AIRM, manevrează ecranul masiv prin care invizibilul devine vizibil

La mijlocul lunii mai, am avut ocazia împreună cu Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, și colegi de la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Agenția de Investiții, să întreprindem o vizită de studiu în Departamentul Vendée din Franța, regiune care are semnat un acord de colaborare pentru promovarea patrimoniului cu Consiliul Raional Soroca și Primăria Soroca. Vizita a fost posibilă datorită susținerii Ambasadei Franței în Republica Moldova, a Agenției Universitare a Francofoniei — Antena Chișinău și a Departamentului Vendée. Vizita în Franța a avut loc în cadrul proiectului „Patrimoniul care ne unește: comunicare și progres” implementat de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, iar accentul principal a fost pus pe managementul patrimoniului cultural prin promovarea, valorificarea și animarea siturilor culturale, inclusiv prin metode interactive.

Ruinele Mănăstirii Maillezais sunt animate de tehnologii moderne care pun în valoare potențialul patrimoniului
Ruinele Mănăstirii Maillezais sunt animate de tehnologii moderne care pun în valoare potențialul patrimoniului

Ultimele două obiective cultural-istorice despre care mi-am propus să scriu, pot fi la fel modele pentru patrimoniul sorocean. Un sistem interactiv cu aplicația “invizibilul este vizibil” și reconstituirea 3D a fondului construit se găsește la Mănăstirea Maillezais, sistem pe care Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova ar vrea să-l implementeze și la Cetatea Soroca. De cum intri aici, vizitatorii primesc câte un dispozitiv conectat la GPS și o pereche de ochelari 3D. Ruta turistică pietonală este împărțită în mai multe zone, astfel cu ajutorul aplicației afli mai multe despre fiecare loc în care te afli. În preajmă, printre vegetație, trec mai multe canale pentru vizitatorii care doresc să-l parcurgă cu barca, nu în zadar locației i se mai spune Venezzia Verde.

Fotografii de epocă sunt plasate pe suporturi speciale din unghiurile în care au fost făcute aceste imagini
Fotografii de epocă sunt plasate pe suporturi speciale din unghiurile în care au fost făcute aceste imagini

Nu departe de ruinele fostei abații se găsesc niște sculpturi gigantice din piatră, care trezesc curiozitatea turiștilor. Și fiindcă mănăstirea are mai multe fotografii de epocă, acestea au fost plasate pe suporturi speciale din unghiurile în care au fost făcute cândva aceste imagini, astfel vizitatorii pot vedea cum s-a schimbat edificiul de-a lungul vremii și află mai multe informații despre soarta patrimoniului din acea perioadă. O astfel de idee ar fi bună și pentru Soroca, atât lângă cetate, cât și pentru centrul istoric al municipiului, mai ales că s-au păstrat fotografii de acum un secol cu orașul și cu unele clădiri care mai sunt și astăzi. Apropo, această abație, ca și multe alte obiecte de patrimoniu, au fost procurate de către Departamentul Vendée de la foștii stăpâni. Astfel s-au pus bazele unei strategii complexe de investire în acest patrimoniu cu promovare pe căi clasice, dar și moderne. Poteca pentru turiști este gândită astfel ca aceștia să nu ajungă pe de-a dreptul, ci ca să înconjoare monumentul și să-i înțeleagă imensitatea și rostul locului ales. Între timp, pe potecă afli de la ghidul audio o legendă despre un mistreț uriaș care ar fi dat cândva târcoale acestor locuri. Zona din fața mănăstirii este astfel amenajată ca turiștii să vadă forma celor trei biserici care au fost construite aici de-a lungul timpului, chiar dacă nu s-au păstrat până în zilele noastre.

Roadele colaborării dintre Soroca şi Vendée au început deja să apară, prin tipărirea a zece mii de plachete de informare turistică a municipiului Soroca, elaborate de partenerii din Departamentul Vendée în patru limbi: română, engleză, franceză și rusă. Totodată, printre obiectivele propuse spre realizare sunt animarea Cetății Soroca, sit cu statut protejat, prin crearea unei trupe de animatori care ar face ca cetatea medievală să fie descoperită de un public cât mai larg și crearea unui concept muzeistic interactiv cu aplicarea echipamentelor multimedia 3D și audio ghiduri cu 5 limbi recunoscute la nivel internațional – engleză, franceză, spaniolă, rusă și germană.

De cum urcăm în unul dintre turnuri, suntem îndemnați să ne punem ochelarii 3D și să introducem în ei dispozitivul primit la intrare. În fața noastră apare o imagine realistă, iar în loc de ruine vedem biserica întreagă. Realitatea virtuală este o soluție a gazdelor pentru a le arăta cum ar fi arătat astăzi construcția dacă ar fi fost restaurată. Mai jos ne așteaptă altă minune a tehnicii — un ecran masiv, prin intermediul căruia putem vedea cum ar fi arătat mănăstirea restaurată. Este de ajuns doar să rotești ecranul spre zona dorită, și în loc de o ruină vezi o clădire cu elementele arhitecturale restaurate.

La final plecăm cu gândul că o astfel de călătorie în timp cu un concept muzeistic interactiv și aplicarea echipamentelor multimedia 3D și audio ar fi posibil de realizat și în Cetatea medievală din Soroca.

Alt obiectiv vizitat este o fostă moara de apă de la Nieul-sur-l’Autise. Acest obiect industrial de patrimoniu a fost transformat într-un muzeu în aer liber, unde și cei care nu știu cum se făcea odinioară făina pot vedea întregul proces la propriu.

Personajele proiectate pe pereții morii te duc într-o poveste...
Personajele proiectate pe pereții morii te duc într-o poveste…

Personajele proiectate pe pereții morii, acțiunea care reînvie clădirea și tot ce poți vedea aici te duce într-o lume de cândva, iar făina, sacii, roata morii te duc în acea poveste. O poveste care, dacă s-ar dori, ar putea fi rescrisă la moara din satul Soloneț sau în alte edificii similare din ținutul Sorocii.

CITIȚI ȘI

Departamentul francez Vendée, exemplu și pentru Soroca (II)

Departamentul francez Vendée, exemplu și pentru Soroca


Articolul precedentInvazie de fluturi la Soroca și în alte raioane din nordul țării
Articolul următorZi neagră pentru gazde, în etapa inaugurală a campionatuui raional
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.