Departamentul francez Vendée, exemplu și pentru Soroca (II)

0
122
Muzeul de la Chabotterie
Muzeul de la Chabotterie

La mijlocul lunii mai, am avut ocazia împreună cu Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, și colegi de la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Agenția de Investiții, să întreprindem o vizită de studiu în Departamentul Vendée din Franța, regiune care are semnat un acord de colaborare pentru promovarea patrimoniului cu Consiliul Raional Soroca și Primăria Soroca. Plecarea noastră a fost posibilă datorită susținerii Ambasadei Franței în Republica Moldova, a Agenției Universitare a Francofoniei — Antena Chișinău și a Departamentului Vendée. Vizita în Franța a avut loc în cadrul proiectului „Patrimoniul care ne unește: comunicare și progres”, implementat de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, iar accentul principal a fost pus pe managementul patrimoniului cultural prin promovarea, valorificarea și animarea siturilor culturale, inclusiv prin metode interactive.

Conacul din Chabotterie - exemplu de promovare a istoriei locale
Conacul din Chabotterie – exemplu de promovare a istoriei locale

Altă destinație care ne-a surprins este Conacul din Chabotterie, care poate fi “invidiat” de aproape toți semenii săi din Republica Moldova. Atracția turistică este compusă din două elemente — conacul medieval propriu-zis și un muzeu ultramodern, iar între ele o galerie din sticlă și metal. Apropo, în opinia lui Nicolae Bulat, ar fi binevenită amplasarea unei astfel de galerii din sticlă și între cele două clădiri ale muzeului din Soroca. Mai întâi intrăm în muzeul interactiv din Chabotterie, care este un exemplu că în muzee poți vedea nu doar exponatele din vitrină, ci şi să trăieşti istoria. Vizitatorilor li se dau câte un audioghid și… începe povestea. În funcție de zona sau exponatul de care te apropii, auzi în căști o scurtă informație care îți povestește un capitol din istoria locului. Dacă pășești în anumite locuri ale muzeului, se aud cântece tradiționale cântate pe timpuri de oamenii locului. Conceptul muzeului este bine gândit și-l face atractiv atât pentru copii și tineri, cât și pentru adulți. Tehnologii moderne la tot pasul, unele îți povestesc despre istoria regiunii, altele interactive te lasă să “pășești” în acele vremuri tumultoase.

Ecrane masive, proiecții, hărți, exponate și un fondal sonor specific te pot face să uiți de timp și să te cufunzi în timpuri. Totodată, este amenajat și un loc de joacă pentru copii, unde aceștia pot juca nu doar dame, ci și unele jocuri de epocă ale elitei franceze. Totul aici, de la vizual și până la sonor, este o dovadă că patrimoniul cultural poate fi promovat nu doar prin conservare și restaurare, ci prin animare cu tehnologii moderne. Unele, apropo, mai ales cele care implică proiectoarele, sunt la prețuri acceptabile și pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa. După ce predăm echipamentul audio, intrăm în conacul multisecular.

Sufrageria conacului Chabotterie
Sufrageria conacului Chabotterie

Odăile sunt decorate după specificul fiecăreia — sufragerie, sală de oaspeți, dormitor, bibliotecă, capelă sau camera argaților. Unele dintre acestea sunt dotate cu monitoare prin care este povestită utilitatea fiecărei odăi în limbile franceză, engleză și în limbaj gestual pentru persoane cu deficiențe de auz. Apropo, la aceste monitoare pot fi selectate anumite obiecte din cameră, iar ghidul digital le prezintă de aproape și vorbește despre menirea lor de cândva.

De la etajele superioare se deschide o priveliște frumoasă asupra parcului cu alei din preajmă, așa că toți așteaptă cu nerăbdare să-l vadă de mai aproape.

Elevii învață curiozități despre sare la Historial de la Vendée
Elevii învață curiozități despre sare la Historial de la Vendée

Un alt exemplu al unui muzeu ultramodern este Historial de la Vendée și memorialul din preajmă, integrate reușit într-un colț de natură. Cu expoziții permanente și tematice Historial de la Vendée ademenește localnici și turiști de tot felul. La vizita noastră era prezentă și o expoziție dedicată sării, apropo Departamentul Vendée este printre liderii francezi la extragerea sării. Mă gândeam cum ar arăta o expoziție dedicată sării, mai ales la noi? Iar ce am văzut acolo m-a făcut să-mi pară rău că elevii noștri nu au asemenea posibilități ca cei din Franța. Ecrane mari care vorbesc despre importanța sării pentru organismul uman, alături blocuri de sare de toate culorile și gusturile. Vizitatorii au posibilitatea să guste diferite tipuri de sare. În preajmă au fost amplasate niște vase tradiționale pentru păstrarea și transportarea sării, dar și instrumente de extragere a sării folosite din vechime. Urmează jocuri interactive care se axează pe sarea în mâncare, module care pot modela molecula de sare, fotografii și secvențe video de epocă cu procesul de extragere a sării. Vizităm și expozițiile permanente, unde aflăm cum arătau casele în antichitate, vase și alte obiecte descoperite de arheologi, instrumente și îndeletniciri de odinioară, iar cu titlu de excepție suntem duși și în depozitul muzeului. Acolo se păstrează o bună parte din exponate, unele în proces de conservare sau restaurare. În aceeași regiune se găsește Memorialul masacrului din Lucs-sur-Boulogne de la 1794, un model de cinstire a înaintașilor. Un loc care te face să meditezi asupra istoriei și să te gândești ce poți face tu ca acele evenimente să nu se mai repete. Memorialul Vendée este o dovadă că am putea să nu ne limităm doar la pietre comemorative, fiind un exemplu foarte bun despre cum ar putea arăta un memorial pentru cei uciși de administrația sovietică sau deportați în Siberia.

Memorialul masacrului din Lucs-sur-Boulogne de la 1794
Memorialul masacrului din Lucs-sur-Boulogne de la 1794

Va urma în edițiile viitoare.

Vedeți și prima parte a articolului.

Departamentul francez Vendée, exemplu și pentru Soroca


Articolul precedentCitiți mâine în “Observatorul de Nord”!
Articolul următorLIVE. Ședința comisiei pentru dezvoltarea socială, cultură, educație, sport şi tineret a Consiliului Raional Soroca
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.