Declaraţie de Unire a primarilor din Câmpia Sorocii

0
116

În numele locuitorilor Moldovei Răsăritene, în puterea dreptului istoric şi de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna, noi, primarii localităţilor din Câmpia Sorocii, la un secol de la Adunarea generală a Zemstvei din districtul Soroca, care a cerut Sfatului Ţării Unirea, ne exprimăm dorinţa ca Republica Moldova să se Unească cu Ţara-Mamă, România.

Vrem să facem această Unire ca reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului, de la chinul buneilor noştri smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, la greutăţile pe care le trăim acum noi, cei de azi. Să facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fiii şi nepoţii noştri să se bucure de un viitor, de libertate şi avuţie, de şansele de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut. Să ne ajute Dumnezeu ca decizia noastră să fie un pas hotărâtor spre Unirea deplină, când nu va mai fi graniţă pe Prut, iar oamenii dintre Nistru şi Tisa vor munci împreună la realizarea şi mulţumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate.

Prin prezenta Declaraţie de Unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu fraţii noştri români de pretutindeni Centenarul Marii Uniri 1918-2018 şi adeziunea la valorile naţional-democratice ale spaţiului cultural românesc. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Grigore Pleşca, primarul satului Visoca
Vasile Palamari, primarul comunei Bădiceni

Articolul precedentLa Soroca va fi creat un Consiliu care va activa pe lângă Consiliul Raional
Articolul următorInițiativa „Bunicii grijulii” sau „autobuzul cu picioare”, implementată și la Soroca
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.