Declarația Ministrului Afacerilor Externe în Rajya Sabha și Lok Sabha privind inițiativa Maitri Vaccine

0
32

17 Martie 2021

  Domnule Președinte, doresc să vă informez despre progresele pe care le-am făcut în promovarea inițiativei Vaccine Maitri (Prietenia Vaccinurilor). Înainte de a împărtăși detaliile inițiativei în sine, caut îngăduința Camerei pentru a explica logica din spatele ei.

 1. Domnule Președinte, în calitate de Indieni, suntem cu toții internaționali în mod natural în virtutea culturii, tradițiilor, moștenirii și istoriei noastre. Nu am văzut niciodată o contradicție între acest internaționalism și naționalismul care a fost defapt motorul luptei noastre pentru independență și eforturile ulterioare de construire a națiunii. Într-adevăr, această experiență a mișcării pentru libertate ne-a întărit și mai mult internaționalismul, creând o solidaritate puternică cu alte națiuni care s-au luptat în mod similar pentru libertatea lor. În ultimii ani, pe măsură ce democrația a prins rădăcini mai adânci, am găsit propriile noastre expresii culturale și identități care ne definesc într-o lume diversă. De fapt, pornind de la moștenirea noastră, am devenit voci și mai puternice pentru cooperare și solidaritate internațională. Desigur, acest lucru este cel mai solicitat în momentele de stres global, cum ar fi pandemia Covid.
 2. Domnule Președinte, mulți dintre noi ar putea împărtăși aceste sentimente și credințe. Provocarea elaborării de politici este de a oferi o formă practică. În cazul guvernului nostru, viziunea prim-ministrului Modi a oferit un cadru global pentru a face bunăvoința noastră semnificativă în ceea ce privește inițiativele și activitățile practice. Am văzut deja acest lucru în asistența noastră umanitară și în răspunsurile la dezastre, fie în Yemen și Nepal, fie în Mozambic și Fiji. Drept urmare, în ultimii ani, India și-a dezvoltat reputația de a fi primul și cel mai de încredere aliat din regiune. Am văzut asta și în cadrul negocierilor critice de importanță globală, cum ar fi Acordul de la Paris, unde am avut un rol cheie de legătură, sau într-adevăr în cadrul Alianței Solare Internaționale sau al Coaliției pentru Infrastructuri Rezistente la Dezastre, două inițiative notabile prevăzute de prim-ministru. Cât despre Africa, am ridicat nivelul cooperării noastre în mod substanțial la Summitul IAFS-3 din 2015. Proiectele, formarea și prezența noastră s-au răspândit astăzi pe întregul continent. De la Caraibe până la Insulele Pacificului, mesajul a fost clar că prim-ministrul Indiei nu numai că are dorința de a-i implica personal, ci de a sprijini acest lucru cu programe concrete de dezvoltare. Această perspectivă a cooperării globale centrate pe om este forța motrică a Vaccine Maitri.
 3. Domnule, chiar dacă pandemia Covid era în plină furie, existau deja cereri globale ale capacităților noastre farmaceutice și medicale. Dacă vom putea răspunde acestor cereri, vom datora succesul în mare măsură extraordinarului progres al capacităților noastre legate de Covid cu care Camera este familiarizată. Suntem cu toții conștienți de ratele scăzute de fatalitate și de ratele ridicate de recuperare care au rezultat din conducerea primului ministru și din eforturile concentrate ale guvernului. A existat și un impact benefic extern al capacităților noastre. India ar putea acoperi cerințele de hidroxiclorochină, paracetamol și alte medicamente relevante din întreaga lume. De fapt, am alimentat 150 de națiuni cu medicamente, dintre care 82 sub formă de subvenții acordate de India. Pe măsură ce producția noastră proprie de măști, PPE și truse de diagnosticare a crescut, le-am pus la dispoziție și altor națiuni. Această abordare generoasă, atât de caracteristică culturii noastre, a fost extinsă și la Misiunea Vande Bharat. Plecând din Wuhan, am repatriat cetățeni din alte țări în timp ce îi îngrijeam și pe ai noștri.
 4. Prin urmare, Camera ar aprecia faptul că, pe măsură ce ne gândeam la perspectiva vaccinării împotriva Covid-19, o abordare similară era firească. Programul nostru de vaccinare internă a început în ianuarie 2021 și în câteva zile, am început și să ne asistăm vecinii.
 5. Domnule Președinte, baza pentru a face acest lucru a fost asigurarea primului ministru în discursul său virtual adresat Adunării Generale a ONU în septembrie 2020. Cu acea ocazie, el a declarat că capacitatea de producție și livrare a vaccinului din India va fi folosită pentru a ajuta întreaga omenire în combaterea acestei crize. De asemenea, ne-am oferit să îmbunătățim capacitatea lanțului de frig și de stocare pentru livrarea vaccinurilor. Această abordare nu este numai în concordanță cu tradiția noastră veche de Vasudhaiva Kutumbakam, așa cum am menționat mai devreme. De asemenea, perspectivele contemporane ale acestui guvern sunt de a utiliza capacitățile în creștere ale Indiei în beneficiul omenirii. Fiind o națiune proeminentă într-o lume din ce în ce mai multipolară, comunitatea internațională are așteptări mai mari față de noi și, la rândul nostru, suntem pregătiți să ne demonstrăm dorința de a ne asuma responsabilități mai mari.
 6. Încă de la început, India a crezut că pandemia amenință întreaga umanitate și că răspunsul de drept ar fi unul colectiv. În consecință, încă din 15 martie 2020, prim-ministrul a luat inițiativa de a organiza o reuniune a șefilor de guverne SAARC pentru a forma un răspuns regional. Un rezultat important a fost crearea Fondului SAARC COVID-19 care a sprijinit schimburile timpurii pe această temă în regiune. Am organizat apoi ateliere și cursuri de instruire pentru a consolida capacitățile de manipulare a vaccinurilor și a altor aspecte ale sănătății publice și a gestionării COVID-19. Cel mai recent, aceasta a fost urmată de o reuniune a înalților oficiali din regiune din 18 februarie 2021. Aceștia au împărtășit rezultatul deliberărilor lor cu prim-ministrul, care a cerut o schemă specială de vize pentru medici și asistenți medicali, coordonând o ambulanță aeriană regională, o platformă pentru studierea datelor cu privire la eficacitatea vaccinurilor și o rețea pentru epidemiologie asistată de tehnologie pentru prevenirea pandemiilor viitoare.
 7. Domnule Președinte, eforturile noastre, bineînțeles, au depășit cu mult barierele în ceea ce privește formarea online și dezvoltarea capacităților. Ministerul Afacerilor Externe a organizat 14 cursuri e-ITEC în parteneriat cu instituții de premieră precum AIIMS și PGI Chandigarh. A existat chiar unul exclusiv organizat în Bangla pentru profesioniștii din Bangladesh. Și unul de la Serviciile Medicale ale Forțelor Armate pentru medicii militari din sud-estul Asiei. Aceste 14 cursuri au avut în total 1131 participanți profesioniști din 47 de țări.
 8. În planificarea și executarea Vaccine Maitri, suntem în mod firesc îndrumați de determinarea de a face diferența într-un moment dificil pentru societatea globală. Reputația noastră de „farmacie a lumii” a fost consolidată în acest proces. Așa este credința în „Make in India”. Dar mai mult decât vaccinurile în sine, politicile și comportamentul nostru au apărut ca o sursă de forță pentru națiunile stresate și vulnerabile ale lumii. Ei pot vedea că există cel puțin o națiune care crede cu adevărat în a face vaccinurile accesibile și ieftine pentru alții care au foarte mare nevoie.
 9. Camera ar trebui să fie conștientă de faptul că furnizarea de vaccinuri în străinătate se bazează pe evaluarea disponibilității adecvate la domiciliu. Acest lucru este monitorizat continuu și ia în considerare cerințele programului nostru de vaccinare internă pe măsură ce se desfășoară în diferite faze. Un comitet împuternicit supraveghează întregul proces.
 10. În mod adecvat, Vaccine Maitri a început în vecinătatea imediată, respectiv Maldive, Bhutan, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka și Myanmar, precum și Mauritius și Seychelles. Vecinătatea extinsă a urmat după aceea, în special Golful. Aprovizionarea națiunilor mai mici și mai vulnerabile era atunci strategia pentru a ajunge la regiuni din Africa până la CARICOM. Au existat și contracte pe care producătorii noștri le-au încheiat cu alte națiuni, fie bilateral, fie prin inițiativa Covax. Până în prezent, am furnizat vaccinuri „Made in India” către 72 de națiuni.
 11. Domnule, Camera ar trebui să recunoască sentimentul enorm pentru India generat de inițiativa noastră. Aceste sentimente au fost exprimate în mod natural de către lideri și personalități proeminente din multe națiuni. Dar mai mult decât atât, ambasadorii noștri simt în fiecare zi căldura oamenilor din întreaga lume pentru India. În sensul cel mai adevărat, aceasta a fost o diplomație axată pe oameni la locul de muncă. Lumea vede nu doar perspectivele altruiste ale Indiei, ci și calitatea produselor și capacităților noastre. Pandemia Covid a fost un test de foc pentru noi toți. Dar pot afirma cu încredere că, chiar și în mijlocul unei crize globale, inițiativa prim-ministrului de o prietenie atât de profundă a ridicat poziția Indiei și a generat o bună bunăvoință internațională pentru noi.


Mulțumesc.


Articolul precedentVIDEO// Angela Mușenco: Pandemia a lovit crunt și în elevi, dar vom ieși din această încercare grea mai puternici
Articolul următorRevii acasă cu testul negativ sau stai în carantină/autoizolare 14 zile
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.